Aldeboarn maakt zich klaar voor de 74e Gondelvaart

Na maanden van plannen bedenken en gondels bouwen, is het dan vrijdag eindelijk weer zover: de 74e editie van de Gondelvaart in het water van de Boarn in Aldeboarn. De Gondelvaart trekt ieder jaar zo'n 10.000 mensen. Om 17.00 uur is de kleine optocht en om 21.00 uur de grote. Er doen dit jaar dertien gondels mee.
Iepening gondelfeart Aldeboarn
Mensen komen speciaal voor de Gondelvaart terug naar Aldeboarn. Studenten of oud-Boarnsters. Bestuurslid Ingrid Riemersma woont aan de route van de Boarn en begrijpt dat wel. "Ik denk dat dat komt omdat we dit met elkaar doen en dat maakt het gezellig. Het bouwen de de borrel na de tijd. Dit met elkaar doen en naar dat hoogtepunt toewerken. En dan zondag de prijsuitreiking, dat is allemaal de moeite waard om mee te doen." Je moet het wel echt leuk vinden. "Ik ben trots dat een dorp van 1500 mensen een Gondelvaart kan organiseren die 10.000 mensen trekt."
Gondel fan jongerein yn Aldeboarn © Omrop Fryslân, Lennie Bronsveld

Gondelvaart

Er worden altijd twee edities gevaren. Om 17.00 uur is de eerste optocht voor de kleinere kinderen en om 21.00 uur is de grote optocht. Het wordt dan al wat donker en dat maakt het gezellig. "Dit is een hele serieuze zaak", zegt bestuursvoorzitter Johannes Nijdam. "Dat zie je wel aan de mensen die hier 's ochtends voor acht uur hun stoeltjes al neerzetten aan de route."
Ferslachjouwer Lennie Bronsveld praat mei Ingrid Riemersma yn Aldeboarn

Voorbereidingen

"In maart beginnen de eerste vergaderingen." Dan worden de plannen bedacht. "In april en mei beginnen ze dan te bouwen en in juni zijn ze wel twee of drie dagen per week bezig met bouwen. De bouwploegen krijgen allemaal een startbudget van de organisatie en daar moeten ze het mee doen, maar er zijn ook wel ploegen die er nog eigen geld in steken of investeerders zoeken."

Jury

Ieder jaar kunnen mensen prijzen winnen met de gondels. Volgens Nijdam bestaat de jury uit een diverse groep mensen. "Er zit een bouwkundige en een architect in, maar ook een uit de theaterwereld." Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het Schild, die kan gewonnen kan worden door de buurt die op alle onderdelen (winnaar buurtavond, winnaar buurtversiering, winnaar gondel en winnaar buurtkamp) samen het beste scoort. Dat hangt dan aan de woning ergens in Aldeboarn."
Ferslachjouwer Lennie Bronsveld yn Aldeboarn (diel 2)
Ferslachjouwer Lennie Bronsveld praat mei gondelbouwer Djurre van der Woude