Kitesurfers hebben parkeeroverlast door aanleg Windpark Fryslân

Kitesurfers kunnen vanaf volgende week niet meer parkeren bij het populaire kitestrand bij Kornwerderzand. Aanleiding is de aanleg van de grote stroomkabel voor Windpark Fryslân in het IJsselmeer, die volgende week begint.
Kornwerderzand is voor kitesurfers een toplocatie. Omdat het meer daar niet diep is en de wind je altijd terugbrengt naar de dijk kan er bijna niets misgaan. Maar vanaf volgende week moeten de kitesurfers inschikken. Een grasveld wordt bouwlocatie voor Windpark Fryslân en parkeren vlakbij het strand kan dan ook niet meer.
De mensen van het Windpark informeerden vrijdag de, vooral Duitse, kitesurfers met een smoothie en wat lekkers erbij. Zij blijven welkom op het strand, maar moeten de auto voortaan verderop parkeren bij het Waddencentrum bij de Afsluitdijk.
Koarnwertersân wynpark

Zware stroomkabel belangrijk

Voor Windpark Fryslân is de aanleg van een zware stroomkabel naar het meer een belangrijke basisvoorziening. Vanaf 2020 komen midden in het meer bij Breezanddijk 89 windturbines te staan, die samen zo'n 380 megawatt zullen produceren. De molens komen op zo'n zes kilometers van Kornwerderzand. De kitesurfers zullen er zodoende niet veel last van hebben, maar moeten de komende tijd wel inschikken.