Organisatie festival Eilân houdt vertrouwen, maar baalt van "azijnpissers"

De organisatie van het festival Eilân op Terschelling denkt dat er toch nog mogelijkheden zijn om het festival half september te organiseren. Donderdag bepaalde de rechter dat het festival vooralsnog niet door mag gaan. Ook mag de organisatie nog niet beginnen met de opbouw. Volgens de rechter heeft de gemeente fouten gemaakt in de procedures.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Zo zitten in de evenementenvergunning die ondertussen al af is gegeven door de gemeente, volgens de rechter. Er is nog geen goede geluidsontheffing en er moet ook nog een ontheffing worden gegeven voor het stiltegebied van Hee.

"Azijnpissers"

Gerrit Jan Moes van de festivalorganisatie baalt van alle tegenstand, die komt van Stichting Ons Schellingerland (SOS) en twaalf eilanders. "Vergeef me m'n woorden, maar het zijn overwegend de azijnpissers van SOS en een groepje dat overal tegenaan aan het zeiken is. Van dakkapel tot evenementen. Dat hangt mij de strot uit."
Volgens Moes ligt de fout van de procedures bij de gemeente. Zij moeten dat nu ook herstellen, vindt Moes. "De gemeente heeft het ook een beetje erkend dat hier iets mis is gegaan, dus het is aan hen de taak om het te repareren."

Onzekerheid

Inmiddels hebben leveranciers met de organisatie gebeld met de vraag of ze nog naar Terschelling moeten komen met de materialen. Van bezoekers - er zijn zo'n 5.500 kaarten verkocht - krijgt de organisatie nog niet veel vragen. "Ik vind het nog wel meevallen", vertelt Moes. "De bezoekers wachten nog even af. En mocht het niet doorgaan, dan krijgt iedereen z'n geld terug.
De organisatie hoopt maandag uitsluitsel te hebben over het al dan niet doorgaan van het festival. In de tussentijd probeert de organisatie de voorbereiding van het festival zoveel mogelijk voort te zetten, maar eenvoudig is dat niet. "We zijn op dit moment gewoon nog bezig met de productie", zegt Moes. "Het is nog een behoorlijke onzekerheid, dat heeft iedereen. Het totale proces wordt verstoord."
Gerrit Jan Moes van de festivalorganisatie