Eindexamens twee leerlingen Stedelijk Gymnasium ongeldig vanwege 'onregelmatigheid'

De eindexamens van twee leerlingen van het Leeuwarder Stedelijk Gymnasium zijn ongeldig verklaard. Wiebe Wieling, voorzitter van het college van bestuur van de overkoepelende scholengemeenschap Piter Jelles, heeft dat besluit in overleg met de Onderwijsinspectie genomen vanwege een 'onregelmatigheid'.
Eineksamens twa learlingen Stedelijk Gymnasium ûnjildich om 'ûnregelmjittichheid'
Het gaat om eindexamens die dit voorjaar zijn gemaakt.
Volgens meerdere bronnen op de school zou een medewerker van het gymnasium bij de 'onregelmatigheid' betrokken zijn. Wieling wil geen antwoord geven op vragen daarover vanwege persoonlijke belangen en de privacy van de betrokkenen.
It gymnasium fan OSG Piter Jelles yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Joris Kalma
De verklaring van de school:
We hebben geconstateerd dat er een onregelmatigheid heeft plaatsgevonden tijdens de examenperiode. Dit heeft geleid tot de ongeldig verklaring van de examens van twee leerlingen. Er zijn passende maatregelen genomen richting alle betrokkenen. Hierin hebben we in overleg met en naar volle tevredenheid van -onder andere- de Onderwijsinspectie gehandeld. In het kader van persoonlijke belangen en privacy van de betrokkenen kunnen we geen verdere uitspraken doen.
Volgens woordvoerder Daan Jansen van de Onderwijsinspectie heeft het Stedelijk Gymnasium correct gehandeld in deze affaire. "In zo'n zaak besluit de school. Wij kijken mee of de besluiten passen binnen de wet- of regelgeving en dat is het geval."
Als er iets misgaat bij eindexamens, zijn 'menselijke fouten' door een medewerker van de school vaak de oorzaak, geeft Jansen aan. Jansen wil verder niet zeggen wat er precies is misgegaan op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden.