MS-patiënt uit Heerenveen is 10.000 euro kwijt: "Onze wereld stortte in"

Een grote tegenvaller voor MS-patiënt Joyce Faber uit Heerenveen: meer dan 10.000 euro die was opgehaald met crowdfunding, is weg. Dat komt doordat crowdfundingssite 'Dream or Donate' uit de lucht is gehaald.
MSmama
Joyce en haar man Sjouke zamelen geld in voor stamceltherapie in Moskou. De therapie kost 60.000 euro en daarom waren ze met crowdfunding begonnen. "Onze wereld stortte echt even in toen we erachter kwamen dat de site zomaar offline was en al het geld weg is", zegt Sjouke Faber.

Aangifte

De website blijkt niet betrouwbaar te zijn. "Dat is zo zuur", zegt hij. "We hadden echt bewust voor deze site kozen. Veel anderen hadden dat ook al gedaan. Het plaatje lijkt echt te kloppen." Sjouke Faber gelooft de verklaring van de eigenaar, die zegt dat hij is gehackt, niet. "Als ik zijn verhaal hoor, dan denk ik direct: dit is een oplichter. Ik kan het niet geloven. Dat doet extra pijn. Hij doet geen aangifte, dan gaan bij mij alle alarmbellen af." Zelf zullen Joyce en Sjouke Faber wel aangifte doen.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Ik heb ze daar met een rolstoel door de gate zien gaan en lopend terug zien komen.
Joyce Faber over de therapie in Moskou
Ze kiezen bewust voor de dure stamceltherapie in Moskou. "Daar doen ze dit al twintig jaar en daar hebben ze de meeste ervaring", vertelt Joyce. "Ik heb 85 tot 95 procent kans op stilstand van mijn MS. Ik heb ze daar met een rolstoel door de gate zien gaan en lopend terug zien komen."

Geen tijd om te wachten

Deze stamceltherapie wordt in Nederland niet aangeboden. "Voor leukemie wel, voor MS niet", zegt Sjouke. "Voor MS is het hier nog niet erkend. Dat kan nog wel jaren duren en die tijd hebben we niet."
En dus moet er geld worden ingezameld om de behandeling in Moskou te bekostigen. "We gaan er weer met de volle 100 procent voor. We hebben het gewoon nodig. Joyce is hard achteruitgegaan. We willen zo graag dat ze een actievere rol kan hebben in het leven van onze kinderen, dat ze er als moeder kan zijn."

Doneren kan

Doneren kan nog steeds. "We hebben een website, msmama.nl. Daar staat alle informatie op en daar kunnen mensen ook een donatie doen."
Verslaggever Bauke Deelstra zocht Joyce en Sjouke Faber op