Sven Nieuwpoort: "Tegen Cambuur kun je moeilijk nee zeggen"

Sven Nieuwpoort trainde woensdagochtend voor het eerst mee bij SC Cambuur. De verdediger tekende eerder een contract voor een jaar in Leeuwarden. Nieuwpoort zat zonder club, sinds zijn contract bij De Graafschap eind juni afliep. Daar werkte hij onder Henk de Jong en Sandor van der Heide.
Nieuwpoort: "Tegen Cambuur kun je geen nee zeggen"
In de jeugd kwam Nieuwpoort uit voor Ajax, daarna speelde hij voor Almere City, Go Ahead Eagles en De Graafschap. Nu dus voor Cambuur. "Dit is een hartstikke mooie club", vertelt de centrumverdediger. "Als tegenstander was het lastig om hier te voetballen. Er was altijd genoeg sfeer. En ik kende Henk en Sandor al natuurlijk. Tegen Cambuur kun je moeilijk nee zeggen."
De in Den Helder geboren voetballer zat nu zo'n twee maanden zonder club. Hij hoopte op een overstap naar het buitenland, maar: "Dat wat ik wilde is niet voorbij gekomen. In de tussentijd heb ik voor mezelf getraind." Daardoor is Nieuwpoort fit. Maar nog niet fit genoeg om meteen al wedstrijden te spelen. Daarom wordt hij vrijdag nog niet verwacht, als Cambuur thuis speelt tegen FC Den Bosch.
Sven Nieuwpoort
In de voetballerij worden nieuwe spelers vaak verplicht om een liedje te zingen voor de ploeg. Dat is dan een soort van ontgroening. Die heeft Nieuwpoort op zijn eerste dag in het Cambuur Stadion nog niet gehad: "Ik weet ook niet of die nog komt, ik hoop niet dat je ze op ideeën hebt gebracht. Bedankt daarvoor", lacht Nieuwpoort.
Sven Nieuwpoort is al de vijfde verdediger die Cambuur deze transferperiode aan heeft getrokken. Eerder kwamen Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch, Kellian van der Kaap en Doke Schmidt al naar Leeuwarden. Met Jordy van Deelen, David Sambissa en Alex Bangura die al bij Cambuur speelden, is de verdediging nu compleet.

Meer concurrentie

Technisch manager Foeke Booy is blij met de komst van de 26-jarige Nieuwpoort. "We wilden toch wat meer stabiliteit. En de concurrentie daar mocht nog wel iets scherper. We wilden liever een linkspoot, maar de halve voetbalwereld kijkt naar linkspoten. Als dat niet zo is, is een rechtspoot ook prima. Hij heeft ook regelmatig links-centraal gespeeld."
Met Schouten, Mac-Intosch, Van der Kaap en Schmidt zijn er al wel vier centrumverdedigers. Maar, volgens Booy ziet de technische staf Schmidt met name als vleugelverdediger. En dus moest er nog een centrale man bij. "Het seizoen duurt lang en we spelen veel wedstrijden, dan wil je ook niet verrast worden. Defensief konden we nog wel wat volwassener hulp gebruiken en dat is nu gelukt."
Foeke Booy
De honger is nog niet gestild
Foeke Booy, technisch manager van Cambuur, over nog meer nieuwe spelers
Er mag nog meer vuurwerk verwacht worden van Cambuur op de transfermarkt. Tot en met maandag mogen spelers overstappen van de ene naar de andere club. Booy hoopt dat dit bij Cambuur ook nog gebeurt: "We zijn nog niet klaar. De honger is nog niet gestild." De focus ligt daarbij op twee posities.
De Leeuwarders willen nog een verdedigende middenvelder halen en nog een vleugelaanvaller. Daarvoor is Crysencio Summerville van Feyenoord in beeld. Hij moet worden gehuurd. Booy: "Summerville zijn we nog druk mee bezig en we zijn in de veronderstelling dat dat gaat lukken."
De middenvelder die Cambuur nog wil halen, moet wel echt een versterking zijn volgend Booy. "Dat moet wel een basisspeler zijn. Als dat niet lukt, gaan we gewoon vol gas zo door. Want, we hebben op het middenveld ook goede wedstrijden gespeeld."