Aantal ijssalons in Nederland verdubbeld in 12 jaar, ook in Friesland

Het blijkt dat het aantal ijssalons in Nederland tussen 2007 en 2019 meer dan verdubbeld is: van 440 naar 900 winkels. IJssalons zijn ook vaak langer open dan vroeger en gaan lang niet altijd meer dicht in de winter. Ook eigenaar Theo van Wamel van de ijsketen MIN12 ziet deze trend: "Wat je vooral ziet is dat de ijssalons, de outlets, zijn verdubbeld. Maar de punten waar het ijs gemaakt wordt niet. Het is een trends dat mensen die een ijssalon hebben meerdere winkels uitbaten. Op één plek het ijs maken en dan meerdere verkooppunten hebben."
© MIN12
Verslaggever Willem de Vries spreekt Theo van Wamel van IJssalon MIN12
"Wij zijn altijd bezig met: hoe blijven we beter dan een concullega," geeft Van Wamel aan. Hij heeft op zes locaties een vestiging van MIN12: in Leeuwarden, Harlingen, Drachten, Sneek, Vlieland en in Lisse. Voorlopig komt er nog geen nieuwe winkel bij. "Ik vind het wel even best zo, er is misschien nog wel een wens voor een plekje in Friesland, maar we lopen op dit moment niet elk pand na."

's Avonds

Het weer is natuurlijk van grote invloed. Van Wamel: "Zeker als het zo tussen de 24 en 27 graden is dan is het niet aan te slepen. Wordt het wat warmer, dan wordt de middag wat vlak en heb je de piek in de avond. Mensen wachten eerst en als ze gegeten hebben gaan ze toch een stukje fietsen of lopen en gaan ze nog een ijsje halen. Dan moet ik meer personeel inzetten."
Verslaggever Willem de Vries spreekt met klanten van de ijssalon