Van Hurdegaryp naar Denemarken: Lucy loopt 570 km tegen de aandoening RLS

Een wandeltocht van 573 kilometer in 26 dagen, dat is wat Lucy Hoekstra uit Hurdegrayp gaat lopen. Dat doet ze om aandacht te vragen voor haar aandoening RLS, het Restless Legs Syndrome. Patiënten kunnen dan niet meer hun voeten stil houden, met een vreemd gevoel en slapeloze nachten tot gevolg. "Bij de een voelt het alsof er cola door de aderen stroomt en voor de ander voelt het net alsof er mieren over de voeten lopen."
Frou rint 500 kilometer foar RLS.
Lucy heeft haar hele leven al RLS en wil nu graag aandacht voor de ziekte. "Het is wel vreemd," begint Lucy haar verhaal. "Er zijn veel mensen die het hebben, maar er is te weinig over bekend. Dokters en het grote publiek weten eigenlijk niet wat de ziekte inhoudt. En dat moet echt veranderen."

Prikkels en slecht slapen

"Als je de ziekte hebt, is het lastig om de voeten stil te houden," legt Lucy uit. "Ik krijg dan het gevoel dat ik moet bewegen, terwijl ik gewoon op de bank zit of op bed lig. Ik krijg dan prikkels en kan dan niet meer slapen en heb er dus slapeloze nachten van." Zo'n 1 op de 20 mensen heeft de ziekte, maar niet iedereen is er altijd van op de hoogte. "Het voelt ook voor iedereen weer anders."
Bij de een voelt het alsof er cola door de aderen stroomt en voor de ander voelt het net alsof er mieren over de voeten lopen.
Lucy Hoekstra
Verslaggever Willem Vermeltfoort loopt een eindje met Lucy mee
Lucy heeft voor Denemarken gekozen omdat haar zus daar woont. "Bovendien kom ik aan op de 'Wereld-RLS-dag,' een dag waarop veel aandacht is voor de ziekte. Ik hoop dat ik met mijn actie daar een beetje mee kan helpen."

Stichting Restless Legs

De Stichting Restless Legs steunt Lucy met haar tocht en was over de indruk toen men er van hoorde. "De eerste keer dat ik het hoorde dacht ik echt van wauw, dit is episch," begint Joke Jaarsma haar verhaal.
"Onze stichting probeert al jaren de ziekte onder de mensen te brengen en wij zijn dan ook enorm blij met alles wat Lucy doet." De stichting pakt dan ook groot uit. "We helpen haar met alle faciliteiten, zoals slapen en eten. Ook zorgen we dat er mensen meelopen, zodat ze niet alleen is.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Lucy vertelt over haar tocht
Met name het feit dat er geen aandacht voor de ziekte is, vindt Lucy jammer. "Wij willen graag bekendheid krijgen, want dan is er ook meer aandacht voor. Veel mensen hebben er mee te maken, maar weten het eigenlijk niet. Wij hopen dan ook voor deze mensen een steun te zijn."