Festival als proeftuin voor duurzaamheid

Festival Into The Great Wide Open op Vlieland wil een zo klimaatneutraal mogelijk festival worden. Het doel is om de ecologische voetafdruk van bezoekers te verkleinen. Ze worden daarom proefdier van vier duurzame initiatieven, zoals circulair douchen en betalen zonder muntjes.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Innofest zet festivals in als 'living labs' om ondernemers de kans te geven hun prototypes te testen. Er zijn vier innovatieve bedrijven die hun circulaire producten op Into the Great Wide Open mogen laten testen.

Circulair douchen

Zo kunnen campinggasten circulair douchen en vrijwilligers betalen zonder muntjes. Ook is er een tuktuk omgebouwd tot ambulance. De tuktuk rijdt door de duinen om de EHBO te assisteren. Daarnaast is er een festivaltent op een innovatieve en materiaalbesparende constructie gebouwd.
Met het circulair douchen wordt de warmte van het afvoerwater opnieuw gebruikt om zo nieuw douchewater te verwarmen. Zo wordt er minder energie gebruikt. Op langere termijn moet de circulaire douche consumenten helpen om hun woning te verduurzamen.
Het festival Into the Great Wide Open wordt van donderdag 29 augustus tot en met zondag 1 september georganiseerd op het Waddeneiland Vlieland.