Buma nu echt officieel burgemeester van Leeuwarden

Sybrand van Haersma Buma is maandagmiddag geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de gemeente Leeuwarden als opvolger van Ferd Crone. De plechtigheid vond plaats in de Grote of Jacobijnerkerk. Buma sprak de genodigden toe in het Nederlands en het Fries.
Buma no echt offisjeel boargemaster fan Ljouwert
Buma was maandagmiddag om twaalf uur met de trein aangekomen in Grou, het zuidelijkste treinstation van de gemeente Leeuwarden. Daarna ging het gezelschap met een bus verder voor een rondrit door de gemeente.
De tocht eindigde bij de Grote Kerk in Leeuwarden. Daar waren op een zogenoemde 'buitengewone raadsvergadering veel prominenten uit de landelijke de gemeentelijke politiek aanwezig om Buma's installatie bij te wonen.
Er waren veel Kamerleden en de ministers Grapperhaus van Justitie en De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig. Verder was Buma's vader er ook. Toen Sybrand nog een kind was, was Buma sr. burgemeester van de stad Workum.
Na enkele toespraken volgde de aflegging van de eed door de nieuwe burgemeester. Commissaris van de Koning Brok nam de eed af. Daarna kreeg Buma officieel de ambtsketen van de gemeente Leeuwarden omgehangen door locoburgemeester en wethouder Sjoerd Feitsma. Op de receptie konden de aanwezigen Buma feliciteren met zijn installatie.
Hayo Bootsma oer Sybrand Buma
Buma wil echt kijken naar de investeringsagenda van Leeuwarden en omgeving, vertelt verslaggever Hayo Bootsma die bij de plechtigheid aanwezig was. "Nu gaat het nog om behoud. Ervoor zorgen dat de zorg goed geregeld is en de cultuur haar gang kan gaan. Buma zegt: We moeten de komende jaren keuzes maken. Als je verder wilt, zul je daarop moeten investeren." Buma gaat in het college aan de slag om te kijken of hij steun kan krijgen van de wethouders voor die investeringsagenda."