Anticonceptie-camper moet gebruik voorbehoedsmiddelen studenten opkrikken

Uit een onderzoek van kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland bleek dat hbo- en wo-studenten een grote risicogroep vormen voor het onbedoeld zwanger raken. Daarom is er een zogenoemde Anticonceptie-camper die langs 13 steden in Nederland rijdt om met introductiedagen van scholen voorlichting te geven over veilige seks. Maandag stond de camper in Leeuwarden, op het Oldehoofsterkerkhof.
© Omrop Fryslân, René Koster
Als jongeren het studentenleven instappen, gaan ze vaak ook seksuele contacten aan. Daarom zijn de introductiedagen het perfecte moment om informatie te geven over anticonceptie, zo geeft Bayer als organisatie aan. "Het is zo dat jongeren veel weten en op school leren over seks, maar dat gebeurt vaak in het begin van het voortgezet onderwijs, in de eerste en tweede klas. Maar daarna is er geen aandacht meer voor en tegen de tijd dat jongeren op het hbo terechtkomen, mag de kennis wel weer opgefrist worden," legt een van de medewerkers bij de camper uit.

Geen taboe meer

Volgens sommige jongeren die maandag bij de camper stonden is praten over seksualiteit tegenwoordig geen taboe meer. In de camper is een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van voorbehoedsmiddelen. Rutgers zorgt dat er voorlichtingsmateriaal is en zogenoemde Sense-verpleegkundigen van de GGD zijn er om vragen te beantwoorden en condooms uit te delen.

Zaadcelballonnen

Op het Oldehoofsterkerkhof blijkt er met name interesse voor de ballonnen die bij de camper worden uitgedeeld, in de vorm van spermacellen. "De zaadcelballonnen spreken jongeren wel aan. Het is voor ons de start om een gesprek met jongeren aan te gaan, of ze Sense kennen en of ze een kijkje willen nemen op de anticonceptiebeurs."
Verslaggever René Koster bij de anticonceptie-camper

'Double Dutch'

In Leeuwarden wordt ook gewezen op het belang van 'Double Dutch.' "Dat is het gebruik van een anticonceptiemiddel, bijvoorbeeld een pil, spiraaltje, of hormoonring, sámen met een condoom. Op die manier ben je beschermd tegen zwangerschap én tegen een SOA, dus dat is een hele veilige manier om seks te hebben," legt een van de medewerkers uit.
Dat er in het verleden erg vreemde methodes waren om niet zwanger te worden, blijkt wel in de camper. Daar zijn onder andere een kuisheidsgordel, condooms van linnen en een halve citroen te zien, die lang geleden werd gebruikt als voorbehoedsmiddelen.
Verslaggever René Koster neemt met medewerker Marianne een kijkje in de camper