Minister: "Bedrijfsleven kan meer doen om jongeren aan een diploma te helpen"

Het aantal leerlingen dat het mbo zonder diploma verlaat, moet verder omlaag. Dat zei minister Ingrid van Engelshoven maandag bij de opening van het schooljaar op ROC Friese Poort in Leeuwarden. Volgens de minister doen Friese mbo's het al veel beter dan scholen in andere delen van Nederland, maar toch is er ruimte voor verbetering. "Wat je ziet is dat er krapte op de arbeidsmarkt ontstaat en dat bedrijven de jongeren al een baan aanbieden voor ze een diploma hebben," zegt Van Engelshoven.
Bedrijfsleven kan meer doen om jongeren aan een diploma te helpen
De minister was maandag in Leeuwarden om het nieuwe schooljaar officieel te openen. Ze koos daarvoor omdat ROC Friese Poort dit jaar 25 jaar bestaat. De minister was vol lof over het mbo. "Ze doen een aantal dingen heel goed," vindt Van Engelshoven. "De aandacht die ze hebben voor kwetsbare jongeren en hoe ze die hier begeleiden. Zoals een studente tegen mij zei: ze durven hier ook buiten de lijntjes te kleuren in hun oplossingen, met een team waarin jonge mensen ook kwetsbare studenten begeleiden."

Trots op de regio

Van Engelshoven is ook positief over Fryslân als geheel. "Ze werken ontzettend goed samen in de regio. Niet alleen met de gemeente, maar ook met het bedrijfsleven, om goed te kijken wat zijn hier nu de uitdagingen in de regio. Zoals de energietransitie. Hoe kunnen wij onderdeel worden van die transitie naar duurzame energie? Dat doen ze ongelooflijk goed en knap, groot compliment daarvoor."
Minster Van Engelshoven bij ROC Friese Poort © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Remco Meijerink is voorzitter van het college van bestuur. Hij is erg trots met de woorden van de minister. "Het mooie vond ik dat de minister in de eerste plaats een compliment maakte naar de regio. Friesland is een landelijk voorbeeld van hoe wij hier in het mbo, Friese Poort, Friesland College en Nordwin College samen met de gemeente en provincie samenwerkt aan goed onderwijs. En dat compliment kunnen wij in deze regio in de zak steken," zegt Meijerink.
Volgens Meijerink is er veel contact met bedrijven in de omgeving. "De lijnen zijn heel kort. Ik denk dat er geen provincie is die zo nauw betrokken is bij het beroepsonderwijs. En weinig provincies met zulke korte lijnen naar bedrijfslijven. En we hebben elkaar voor goed beroepsonderwijs nodig, daar heb je bedrijfsleven, gemeente en provincie bij nodig."
Het Friese mbo doet het over het algemeen al goed, zo vindt de minister. Zo is het aantal studenten dat het mbo verlaat zonder diploma nergens zo laag als hier. Maar er lijkt in de toekomst wel een probleem te ontstaan door krapte op de arbeidsmarkt. "Wat in het gesprek aan bod kwam was de groenpluk die nu plaatsvindt, waar de arbeidsmarkt zo krap is," zegt Van Engelshoven.

Studenten aan het werk, maar óók leren

Van Engelshoven: "Daarom zou ik niet alleen de Friese Poort, maar vooral ook werkgevers willen oproepen, als je nu heel krap zit met personeel: dan kun je best kijken naar mbo-studenten die nog niet zijn afgestudeerd. Maar zorg dat je ze een leer-werkbaan geeft. Dan heb je én extra personeel én je zorgt ervoor dat iemand zijn diploma kunt halen en dat is winst."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Studenten gaan vaak al snel aan het werk, maar dan moet er ook nog een diploma worden gehaald. Meijerink: "Dat is vanuit een bedrijf heel logisch. Als je een goede timmerman hebt die stage bij je loopt en je hebt mensen nodig, dan zeg je tegen zo'n jongen of meisje: kom werken. Maar eigenlijk moet je eerst zeggen: deze persoon moet eerst zijn diploma halen en misschien nog wel doorleren in het mbo of hbo, en dán moet zo'n jong mens de arbeidsmarkt op."
Minister: "Bedrijfsleven kan meer doen om jongeren aan diploma te helpen"
Er zijn bij ROC Friese Poort zogenoemde S-teams. Dat zijn bijvoorbeeld hbo-stagiairs die mbo-studenten begeleiden die dreigen uit te vallen. "Jonge mensen die jonge mensen begeleiden, dat levert een ongelooflijk goed resultaat op. We hebben 3,8 procent uitval, maar in de vestigingen met S-teams zitten we onder der 2 procent. Daar kunnen we nog stappen in zetten," geeft Meijerink toe.
Minister Van Engelshoven bij ROC Friese Poort