Buma: "Als burgemeester heb ik echt een andere rol"

"Is er een manier om de deur open te krijgen?" Sybrand Buma staat in de hal van het Leeuwarder stadhuis. In één van de kamers op de benedenverdieping heeft hij een tijdelijke werkplek gekregen. Buma ontvang daar medewerkers van de gemeente en raadsleden om zo goed kennis te maken met de organisatie. Maar de nieuwe burgemeester van Leeuwarden heeft zichzelf buitengesloten. Het pasje ligt op het bureau. "Het zijn toch dingen waar je aan moet wennen." Gelukkig voor Buma heeft woordvoerder Rob Leemhuis een pasje op zak en kan hij z'n kamer weer in. "Les geleerd: altijd je pasje mee."
Buma was de afgelopen weken al geregeld in de stad om zich in te werken. Vrijdag kreeg hij de sleutel van zijn nieuwe werkkamer in het Leeuwarder stadhuis.
Buma en Crone
Zichtbaar ontspannen neemt de oud-leider van het CDA de tijd om de gemeente te leren kennen. De komende maanden wil hij daar voor gebruiken: "Ik wil eigenlijk alle wijken en dorpen bezoeken. Daar praten met de mensen, goed luisteren en dan een beeld vormen van de problemen. Pas dan kun je op zoek gaan naar de beste oplossingen. Het zijn de mensen die de gemeente maken."

Optimistisch over Leeuwarden

Buma kent Leeuwarden al goed. De afgelopen tijd is hij veel in de stad geweest. Daarvoor kwam hij er ook al geregeld, omdat zijn vader in Leeuwarden woont. "Mensen die ik spreek en mij feliciteren zeggen altijd: wat een mooie stad. Ik merk ook dat de sfeer hier anders is dan in het verleden. Het is veel optimistischer, mensen zijn trotser."

Mensen leren kennen

Over hoe Buma tegen de veiligheid in de gemeente aankijkt, wil hij nu nog niet veel kwijt. Veiligheid is de portefeuille van de burgemeester. "Er ligt een programma en dat is helder. Mijn voorganger, Ferd Crone, heeft heel erg veel goed werk verzet als het gaat om veiligheid in de stad. Ik wil nu eerst mensen leren kennen en luisteren naar de zorgen en de kansen. Dan de problemen goed in beeld brengen en het beste doen voor de veiligheid van de mensen in de gemeente."
Buma: "Als burgemeester heb ik echt een andere rol als politicus"

Boegbeeld van het CDA

Buma was de afgelopen jaren het boegbeeld van het CDA. Hij stond aan de rechterkant van die partij. Buma komt nu in een relatief linkse stad. De PvdA is al lange tijd de grootste partij en de meeste burgemeesters uit het verleden hebben een 'rode' achtergrond. Vanuit de stad waren ook twijfels te horen of Buma met zijn CDA-profiel wel paste bij de stad. "Dat is wel een normale vraag: staat hij wel boven de partijen? Ik heb een politiek stempel. Nu ben ik alleen wel een voormalig politicus. Het partijleiderschap heb ik een tijd terug al overgedragen. Ik ben een burgemeester voor alle Leeuwarders. Samen wil ik bouwen aan een mooie toekomst van de gemeente."

Goede ervaring

Zijn ervaring als politicus komt goed van pas. "Het helpt enorm om het politieke proces te begrijpen en daar een rol in te spelen. En met mijn ervaring weet ik hoe ze in Den Haag en Brussel werken. Dat komt goed van pas."
Buma: "Als burgemeester heb ik echt een andere rol als politicus"

Bekend bij de ministers

Buma's netwerk kan ook goed van pas komen bij de grote dossiers in de gemeente Leeuwarden. Zo speelde afgelopen jaar de discussie over het sociaal domein, de zorg in de gemeente. Het Rijk stelt er minder geld voor beschikbaar, wat betekent dat gemeenten flink moeten bezuinigen. In Leeuwarden gaat het om een bezuiniging van miljoenen euro's. "Het college hier is druk bezig met dit dossier. Ik zie de vragen die er leven: hoe kun je de zorg dichtbij, goed en betaalbaar houden? Dat is de grote vraag." Wat dan kan helpen, is dat Buma medeverantwoordelijk was voor het kabinet dat nu zit en ook medeverantwoordelijk was voor het samenstellen van de ministersploeg: "Dat klopt, het zijn allemaal mensen waar ik mee gewerkt heb. Ik ken ze goed."

Niet de hand ophouden

Maar toch wil hij niet de man zijn die vanuit Fryslân steeds naar Den Haag gaat om daar de hand op te houden: "Wij hoeven als Leeuwarden en Fryslân niet altijd naar Den Haag toe om iets te vragen. Wij hebben hier juist veel te bieden, op bijvoorbeeld cultureel of technologisch vlak. Dat moeten we uitdragen. Dan komt vanzelf de wedervraag: wat kunnen jullie voor ons doen?"

Zoektocht naar een huis

Een huis heeft Buma nog niet gevonden. Hij is druk aan het zoeken. "Voorburg - Leeuwarden is best een eind rijden. Ik wil alleen wel een plek hebben waar ik mij goed bij voel en dat voldoet aan een aantal eisen. Je moet dan denken aan privacy en veiligheid. Maar ik wil zo snel als mogelijk is deze kant uit komen."