Eerste schooldag: "Vandaag doen we nog lekker niks!"

Na zes weken vrij zit de zomervakantie er weer op voor alle basisschoolkinderen in Fryslân. Maandag is de eerste schooldag. Een spannende dag voor veel kinderen. Ook op de openbare basisschool Het Slingertouw in Skoatterwâld mochten de leerlingen om half negen plaatsnemen in hun klaslokalen. Maar veel staat er niet op de planning. "Vandaag doen we nog lekker niks!"
Earste skoalledei
OBS Het Slingertouw in Skoatterwâld telt zo'n 400 leerlingen. Tel daar het aantal kinderen van het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal en de christelijke basisschool bij op en je komt op zo'n 1000 kinderen die maandag voor het eerst weer naar school mogen. Vanwege de drukte hanteren de scholen andere tijden dat de kinderen kunnen komen, zodat er geen verkeershinder ontstaat.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Directeur Keimpe Strikwerda is al iets langere tijd weer aan het werk. "Vorige week woensdag om half twee ben ik weer aan de slag gegaan met de voorbereidingen", vertelt hij. Ook op de eerste schooldag is de directeur op het schoolplein te vinden. "Dan ontmoet ik altijd veel vaders en moeders. En uiteraard de kinderen."
Verslaggever Bauke Deelstra kijkt bij Het Slingertouw in Skoatterwâld
Niet alleen voor de kinderen is het een spannende dag, ook voor veel ouders is het weer even wennen na de zomervakantie. Maar er waren ook ouders die blij waren dat de vakantie er op zit. "Zes weken is lang zat", lachtte één van de vaders, die z'n kinderen naar school bracht maandagochtend.
Bauke treft de eerste leerlingen en ouders