Replica expeditieschip Willem Barentsz krijgt twee masten

Een bijzondere dag voor de replica van het expeditieschip van Willem Barentsz, de Witte Swaen. Er werden zaterdag namelijk twee masten op gezet.
Replika ekspedysjeskip Willem Barentsz krijt twa mêsten
"Het zijn eigenlijk twee grote mijlpalen. We zetten de grote mast én de fokkenmast op het schip", legt foarsitter Paul Meijeraan uit. "Dat is best wel spannend, want die grote mast gaat helemaal tot onderaan het ruim. Het is een joekel van een ding. Hij moet rechtstandig naar beneden en dat is niet makkelijk."
De fokkenmast is wat lichter, maar die is nog lastiger op zijn plek te krijgen. "Die moet drie graden naar voren hellen. De fokkenmast wordt op een mallejan, een mooi oud karretje van hout, naar het schip toe gereden."

Zware klus

Het is letterlijk en figuurlijke een zware klus. De masten zijn samen 23 meter hoog en er moet 244 vierkante meter zeil in komen te hangen. "Als dat wind vangt, wil de mast gaan hellen. Om dat tegen te gaan, hebben we 15.000 kilo ballast in het schip gelegd. We zijn momenteel nog 5.000 kilo aan het bijladen."
© Omrop Fryslân
Het gaat om 5.000 kilo lood, die wordt geleend van Museum Kaap Skil in Noord-Holland en afkomstig is van een oud scheepswrak. "Op die loodbroodjes staat een stempel met het jaartal 1746. Dat lood krijgt dus een tweede leven in ons schip." De mast en de stukken lood van 80 kilo worden door een kraan op het schip getild. "Maar we moeten ze wel met de hand op hun plek leggen."

In Willem Barentsz zijn voetsporen

Met het plaatsen van de mast is het schip echter nog lang niet klaar. "Dan hebben we nog 4,8 kilometer tuigage die we erop moeten zetten, bovenop de mast komt nog een steng met de raas, dan moet het lijkentouw nog worden genaaid." Nog genoeg te doen dus.
Als het schip klaar is, wil de organisatie dezelfde route afleggen als Willem Barentsz zelf: Noorwegen, Spitsbergen, Nova Zembla en misschien wel Barentsz zijn reis naar China helemaal afmaken.
Mensen die willen zien hoe het plaatsen van de masten in zijn gang gaat, zijn zaterdag welkom bij de keermuur in Harlingen.