Judoka Tsjakadoea over kansen op WK: "Een medaille kan"

Judoka Tornike Tsjakadoea uit Leeuwarden is zaterdag afgereisd naar Tokio om zich daar voor te bereiden op het WK, het belangrijkste toernooi van dit jaar. "Ik ben in vorm. Ik ben fit. En heb er zin in", zegt hij over zijn deelname zondag aan het wereldkampioenschap judo in Japan. "Een vijfde plaats, daar ga ik voor."
© www.orange-pictures.nl
Hij zal strijden in een van de mooiste arena's ter wereld: de Budokan. In die hal werd Anton Gesink in 1964 Olympisch kampioen. "En The Beatles hielden hun eerste concert in Japan hier. Het is wel echt historische grond. Te gek om daar te judoën."
Tsjakadoea was twee keer eerder in Japan, om te trainen in het judo-gekke land. "En een Grand Slam in Osaka, maar dat is een hele andere stad." Nu gaat hij naar het toernooi in Tokio, waar ook nog eens de beste judoka's van de wereld aanwezig zijn. "En hier zijn straks ook de Spelen. Om daar te judoën is wel echt gaaf."
Tsjakadoea © ANP
Tsjakadoea is nu de nummer twaalf van de wereld. "Maar wat ik kan halen? Wanneer ik nu tevreden ben? Een vijfde plaats. Dat is realistisch." In de lichtste klasse, de klasse tot 60 kilo, is de Rus Robert Mshvidobadze de nummer een van de wereld, maar volgens Tsjakadoea steken twee Japanners er met kop en schouders bovenuit: Naoshima Takato en Ryuju Nagayama. "Die zijn wel echt goed. Een vijfde plaats is mooi, maar je bent wel afhankelijk van een goede loting. Deze twee tref je liever niet zo vroeg in het toernooi."

Al bijna zeker van Olympische Spelen

Op de Olympische lijst staat Tsjakadoea zevende. Voor het plaatsen voor de Spelen, ook in Tokio, moet hij bij de eerste achttien staan. De kans op de Spelen is dus heel groot. "Dat geeft wel rust. Het halen van de Spelen is toch een doel, een droom. Ik ben ook veel met die ranking bezig. Kijken hoeveelste ik sta en hoeveel punten ik nog moet halen."
Waar die andere Fries Sanne Vermeer nog in hevige strijd is met Juul Fransen, heeft Tsjakadoea eigenlijk geen Nederlandse concurrentie. Roy Koffijberg staat 49e. In principe haalt Koffijberg dat nooit meer in.
Tornike Tsjakadoea komt meteen de eerste dag, zondag, in actie. Tsjakadoea heeft Georgische ouders, is geboren in Leeuwarden en opgegroeid in Drachten. Hij zat daar bij judoschool Marco Oord en later judode hij bij Edwin Steringa in Heerenveen.