Te hoge concentraties cadmium bij metaalhandel, maatregelen van provincie

De provincie Fryslân kondigt maatregelen aan tegen metaalhandel De Horne in Heerenveen. Het bedrijf houdt zich niet aan de regels voor de verwerking en opslag van stuifmateriaal, zegt de provincie. Op het terrein van afvalverwerker Omrin, dat naast De Horne ligt, zijn te hoge concentraties van het schadelijke cadmium gevonden. Welke maatregelen de provincie neemt, is niet bekendgemaakt.
© Google Street View
De Leeuwarder Courant meldt dat er giftige stofwolken boven bedrijventerrein Haskerveen in Heerenveen zijn geweest. Dat spreekt de provincie tegen. De verspreiding van de stoffen is beperkt gebleven tot Omrin en De Horne zelf, volgens de provincie.

Stofdeeltjes waaiden over

Volgens de krant worden sinds 2016 hogere concentraties van zwaardere metalen aangetroffen. In dat jaar bleek uit onderzoek van het waterschap al dat er te veel cadmium in het afvalwater van Omrin zat. Eerst werd gedacht dat dat door Omrin zelf kwam, maar omdat het niet stopte, werd naar De Horne gekeken. Stofdeeltjes met zware metalen zouden van De Horne zijn overgewaaid naar het terrein van Omrin.
De FUMO heeft de zaak in mei dit jaar laten onderzoeken. Daaruit bleek dat De Horne fouten heeft gemaakt bij de afzuiging en de opslag. Dat is in strijd met de vergunning. Een klacht tegen stofoverlast was ook terecht, zegt de provincie.

Te veel zware metalen

Een ander onderzoek toonde aan dat De Horne ook de norm van zware metalen in de opgeslagen afvalstoffen heeft overschreden. De provincie onderzoekt nog of dat strijdig is met de vergunning.
Wetterskip Fryslân en de provincie Fryslân kijken verschillend tegen de zaak aan, volgens de Leeuwarder Courant. Dat spreekt de provincie tegen: beide partijen willen zo snel mogelijk maatregelen.
De overheden verwachten volgende week meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.
Verslaggever Hayo Bootsma en gedeputeerde Douwe Hoogland