Festival Psy-fi in gesprek met Nederlandse gemeente voor nieuwe locatie

Festival Psy-fi heeft serieuze gesprekken met een gemeente en provincie in Nederland om daar volgend jaar het festival te organiseren. "Het gaat om een vergelijkbare locatie, waar ook al andere activiteiten worden georganiseerd", zegt Wiebe Kootstra van de organisatie.
Psy-Fi
Psy-fi wil nu eerst het bestemmingsplan van de eventuele nieuwe locatie goed bestuderen, om te voorkomen dat daar ook veel juridische tegenstand komt.
Donderdag stonden Psy-fi, de gemeente Leeuwarden en tegenstander Groene Ster Duurzaam voor de zoveelste keer voor de rechter. Groene Ster Duurzaam wil dat Psy-fi om 0.00 uur ophoudt met harde muziek, in plaats van 1.00 uur. Ook willen ze het volume van de muziek lager hebben. Dat zijn zaken waar de gemeente een vergunning voor af heeft gegeven, maar de tegenstanders zijn het daar niet mee eens.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Bij de rechtszaak voerde de gemeente een deskundige aan die zegt dat er geen reden is om te verwachten dat Psy-fi zicht dit jaar niet aan de vergunning houdt. Volgens hem heeft het festival zich vorig jaar aan de geluidsnormen gehouden en zijn de weersomstandigheden dit jaar gelijk. Het is nog niet bekend of de rechter dit punt meeneemt in zijn uitspraak, omdat deze deskundige pas op het laatste moment is opgevoerd. De rechter doet deze week nog uitspraak.

Kaartverkoop neemt af

Psy-fi liet eerder deze week weten dat ze overal op zijn voorbereid, mocht de uitspraak negatief voor ze uitvallen. Het is dit jaar de laatste keer dat Psy-fi in Leeuwarden wordt gehouden. Volgens Wiebe Kootstra van de organisatie hebben alle inperkingen van de laatste jaren invloed op de kaartverkoop. "Vorig jaar hadden we 12.000 kaarten verkocht in de voorverkoop, dit jaar 10.000. Als we hier doorgaan, dan stevenen we af op een faillissement."
Psy-fi-festival © Omrop Fryslân
Het festival is ooit begonnen met 17.000 bezoekers, maar moest kleiner. 's Nachts mag er niet meer worden gedraaid, er moet verder weg worden gekampeerd en geparkeerd. "Alles bij elkaar opgeteld heeft dit een negatieve invloed op de kaartverkoop."

Psy-fi 2020

Kootstra wil nog niets kwijt over de eventuele nieuwe plaats. In oktober begint de kaartverkoop van Psy-fi 2020, dus dan moet het rond zijn. De gemeente Leeuwarden is momenteel bezig met het aanpassen van het bestemmingsplan bij het Groene Ster-gebied, zodat er festivals kunnen worden gehouden zonder vergunning. Daar heeft Kootstra weinig vertrouwen in. "Groene Ster Duurzaam heeft aangegeven om ook daartegen te procederen, dus dat kan wel jaren duren."