VIDEO: Iepenloftspul en expositie over markante Grouster Freerk Siekmans

Freerk Siekmans (1887-1971) was een bijzondere man. Hij woonde met zijn katten, kippen en ganzen ver van de bewoonde wereld op de Burdskop aan de Wide Ie bij Grou. Siekmans bracht het grootste deel van zijn door in eenzaamheid. Toch was hij volgens de mensen die hem kenden geen kluizenaar. Hij leefde van de vissen en de vogels die hij zelf ving. Nu, 48 jaar na zijn overlijden, is er in Grou een iepenloftspul en een expositie over zijn leven gemaakt.
Siekmans
Jantsje Poppinga en Gieneke Verhoeven hebben de expositie opgesteld in het museum in Grou. "Ik vind het een heel bijzondere man", zegt Verhoeven. "Een man waarvan ik blij ben dat daar nog aandacht voor is. Hij woonde helemaal alleen op een stukje land, in een kleine woonboot en hij redde zich daar fantastisch met het leven in de natuur. Het was een echte natuurman en hij had niemand eigenlijk nodig en geen materiaal nodig, zoals wij tegenwoordig gewend zijn." Poppinga voegt daar aan toe: "Hij was ook heel gastvrij. Als iemand bij hem kwam, had hij daar tijd voor om een praatje te maken."
De expositie is vanaf donderdag te zien in het museum Hert fan Fryslân in Grou en de première van het iepenloftspul is vrijdagavond.