Fryslân Fêstlein: "Met mijn vader aan het werk op het garnalenschip"

Van waterangst in Boornzwaag tot een persoonlijke overwinning op Ameland. Deze zomer verzamelt Omrop Fryslân voor de zomerserie Fryslân Fêstlein de mooiste vakantiefoto's. Deze keer zijn we op bezoek bij Jessica Post, die haar vakantie bij haar vader op het garnalenschip doorbrengt.
Fryslân Fêstlein diel 17 Garnalenfiskje is echt fakânsje

Foto

"Op de foto zie je mijn broer en ik", wijst Jessica enthousiast aan. "We zijn aan het zwemmen in de visnetten van het garnalenschip van onze vader. Dat was natuurlijk niet helemaal legaal, maar wij vonden het wel hartstikke leuk!"
De foto is achttien jaar geleden genomen, toen Jessica nog maar zes jaar oud was. "Ja, ik ga al jaren met mijn vader mee op het garnalenschip. Vroeger gingen we dan hooguit een dag, omdat we niet langer mochten", herinnert Jessica zich. "Maar toen wij wat ouder werden, mochten we een hele week mee. Dat was natuurlijk veel mooier. Lekker slapen en vakantie vieren op de boot."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Maar als het mooi weer is, dan doe ik eigenlijk niet zoveel meer hoor. Eigenlijk ben ik een slechte werknemer.
Jessica Post

Werken en vakantie vieren

"Het mooiste aan de week op de boot is de rust die je hebt", vervolgt Jessica haar verhaal. "Ik moet eigenlijk wel wat werken om onze vader met een aantal dingen te steunen, maar als het mooi weer is dan doe ik niet zoveel meer, hoor. Dan lig ik lekker in de zon op het dek. Eigenlijk ben ik een slechte werknemer", lacht Jessica. "Het mooiste aan dit werk is de vrijheid, maar ook de natuur en de omgeving zijn prachtig."
Jessica gaat al zo veel jaren mee, maar vindt het varen nog altijd mooi. "Vroeger lette ik eigenlijk weinig op de natuur, de vogels of het water", wijst ze naar haar foto. "Nu kijk ik mijn ogen uit en vindt het veel specialer dan toen. Dat is best wel raar, want in principe is het nog hetzelfde. Maar het doet me nu gewoon veel meer."
De familie vist meestal in de buurt van Ameland. "Dan zie je die vuurtoren daar staan, dat is altijd geweldig!"
Jessica Post over haar vakantiefoto

Mooiste herinnering

"De mooiste herinneringen... daar vraag je mij wel wat", denkt Jessica diep na. "Ik denk toch dat ik dan ga voor het feit dat ik altijd met mijn broer op de boot was. Mijn vader aan het varen en wij de garnalen uitzoeken", wijst ze vrolijk naar de netten. "Dan voelde het echt als een familie en meteen ook als een vakantie. Dat deed mij altijd veel."

Trots op onze vader

De broer van Jessica zit nu ook in de visserij, waardoor de familie Post een echte vissersfamilie is. "Ik ben echt trots op mijn vader en broer", zegt Jessica overtuigd. "Zij werken heel hard om er iets van te maken en doen altijd hun best. Daar heb ik zo'n bewondering voor!"

'Fryslân Fêstlein'

Heb je ook een bijzondere foto van een vakantie in Fryslân? Laat het ons weten. Stuur je foto en verhaal naar foto@omropfryslan.nl.