Wedstrijdleider Jan Suierveld neemt afscheid van de Frouljus PC

Wedstrijdleider van de Frouljus PC Jan Suierveld houdt ermee op. Hij stond al jaren aan het roer van de belangrijkste kaatswedstrijd voor vrouwen. De editie van woensdag is zijn laatste. "Het is mooi daar nog even onderdeel van te zijn," zegt hij zelf. "Het is de laatste keer en ik denk wel dat ik met volle teugen ga genieten. Met name zoals de lijst nu is, lijkt het erop dat het een erg mooie finale kan worden. En daarvoor kunnen er ook nog wel eens verrassende partijen komen."
Jan Suierveld
Suierveld vertelt in het Kaatsmuseum in Franeker over het dameskaatsen. "Toen het museum er kwam was ik vrijwilliger, ik ben niet meteen bij de inrichting betrokken geweest. Maar er hangen mooie dingen. Zo is hier een foto met negen vrouwen uit 1989." De foto is volgens Suierveld genomen op een cruciaal moment wat het vrouwenkaatsen betreft.
Jan Suierveld © Omrop Fryslân
"Die vrouwen hebben toen in de pauze van de PC een demonstratie gegeven. De speakster, Siemke Andela, heeft toen vaak de naam van de Frouljus PC genoemd. Zij heeft mensen opgeroepen om daar ook te komen. Dat was succesvol, want in de drie weken erna was er ineens een 'boost' aan bezoekers, wel 600 tot 700." Dat was minder als bij de mannen, maar al wel een stuk meer dan eerder.

Cruciaal moment

"Veel mensen wisten maar amper van het vrouwenkaatsen. Maar ze hadden de vrouwen in actie gezien. Daar deden de beste speelsters van destijds aan mee, zoals Lia de Jong en Jokelyn Tienstra. Daar zag men van op."

Trots

In het museum hangt nog geen foto van Suierveld zelf, al komt hij wel in een filmpje in beeld. "Over honderd jaar misschien," grapt Suierveld. Hij heeft zelf veel betekent voor het vrouwenkaatsen. "Natuurlijk ben ik daar trots op."
Dagvoorzitter Jan Suierveld over de Frouljus PC in het Kaatsmuseum in Franeker