liveblog | 21 augustus 2019

LIVEBLOG: Partuur Tuinenga wint Frouljus PC

De belangrijkste wedstrijd voor het vrouwenkaatsen, de Frouljus PC, staat deze woensdag op het programma.
Bijgewerkt: 21 augustus 2019, 18:15
woensdag 21 augustus 2019
18:13

Einde

Met de winnaar sluiten we het liveblog af. Reacties van de winnaars komen op de website van Omrop Fryslân.
Bedankt voor het volgen!
18:12

Laatste slag

Lêste slach
18:00

Tuinenga wint

Op 5-1 en 6-4 slaat Tuinenga op en daarna gaat de return van Marrit Zeinstra kwaad. Ilse Tuinenga, Sjanet Wijnia en Manon Scheepstra winnen de 43e Frouljus PC!
17:47

Wisseling aan de opslag

In het partuur van Nynke Sijbrandij wordt Marrit Zeinstra van de opslag gehaald. Imke van der Leest slaat nu voor minst op.
17:44

5-1 Tuinenga

Op 6-4 in het voordeel van Tuinenga slaat Manon Scheepstra de opslag van Nynke Sijbrandij boven. Het staat het nu 5-1 en het partuur van Tuinenga heeft nog een eerst nodig voor de winst.
17:35

4-1 Tuinenga

Op 6-2 in het voordeel van Tuinenga haalt de bal van Marrit Zeinstra de dikke kaats niet. Daarmee loopt het partuur Tuinenga uit naar 4-1.
17:30

3-1 Tuinenga

Omdat de opslag van Sijbrandij het perk niet haalt op 4-6, pakt Tuinenga weer een eerst: 3-1.
17:24

2-1 Tuinenga

Sjanet Wijnia slaat de opslag van Nynke Sijbrandij zo over de bovenlijn heen bij een 6-2 voorsprong. Daarmee komt het partuur van Ilse Tuinenga op 2-1.
17:15

1-1

Met een zitbal van Ilse Tuinenga op 6-4 komt haar partuur terug. Beide parturen hebben nu een eerst: 1-1.
17:11

De finale is los!

De vrouwen zijn los. Het partuur van Tuinenga pakt een snelle voorsprong en staat met 6-0 voor in het eerste eerst. Toch komt het partuur van Sijbrandij terug en pakt het het eerste bordje.
17:05

De finale staat op het punt van beginnen

© Omrop Fryslân
17:00

In het zonnetje

© Omrop Fryslân, Geert van Tuinen
Oud-kaatser Afke Hylkema zette Jan Suierveld in het zonnetje. De wedstrijdleider neemt na deze dag afscheid. Hij is in 1977 met de Frouljus PC begonnen. Na lovende woorden kreeg hij een krans en maakte een rondje langs het publiek dat hem met een staande ovatie bedankte voor al zijn werk.
Veel oud-kaatsers zijn aanwezig en ook het partuur dat 25 jaar geleden won, is extra in et zonnetje gezet.
© Omrop Fryslân
16:48

Blij met de derde prijs

16:37

Finale!

De vooraf verwachte en gehoopte parturen staan dus in de finale: Nynke Sijbrandij, Imke van der Leest en Marit Zeinstra nemen het op tegen Ilse Tuinenga, Sjanet Wijnia en Manon Scheepstra.
Beide parturen hebben dit seizoen al vaak gewonnen: Sijbrandij al 7 wedstrijden, Tuinenga al 8 wedstrijden. We maken ons op voor de finale.
De finale zenden we live uit op Omrop Fryslân op de website Omropfryslan.nl, de Omrop-app, Facebook en YouTube. Om ongeveer kwart voor vijf begint die finale.
16:35

Tweede finalist: Tuinenga

© Omrop Fryslân
Na een makkelijke winst op het partuur van Anne Berber Zeinstra is het partuur van Ilse Tuinenga de andere finalist. Ze winnen met 5-0 en 6-4.
15:55

Eerste finalist: Sijbrandij

Partoer Sijbrandij © Omrop Fryslân
Het partuur van Nynke Sijbrandij is de eerste finaliste. Haar partuur wint van Roelie Kroondijk met 5-3 en 6-2. Omdat Sijbrandij een staand nummer heeft, komt ze in de finale.
De tegenstander moet komen uit de halve finale tussen Anne Berber Zijlstra en Ilse Tuinenga. Die partij pakt voorlopig goed uit voor Tuinenga, dat partuur kaatst scherp. En Zeinstra heeft alles al gegeven in de vorige wedstrijd. Zoals het er nu voor staat, komt de 'gedroomde finale' eraan, die bijna iedereen van tevoren voorspelde.
15:27

Tweede halve finalist bekend

De partij tussen Anne Berber Zeinstra en Anne Monfils is ook klaar: met 'alles aan de hang', 5-5 en 6-6, wint het partuur van Anne Berber Zeinstra. Ze staat dus met Jeska Terpstra en Martzen Deinum in de halve finale en moet het opnemen tegen het partuur van Ilse Tuinenga.
Het is de eerste verrassing van deze dag, want vooraf werd Monfils als favoriet gezien. Na een spannende partij moesten ze dus met alles aan de hang opgeven. Martzen Deinum maakte de partij uit met een slag over de 'boppe'.
Twadde heale finalist
15:00

Eerste halve finalist bekend

De eerste halve finalist is dus bekend. Niet verrassend is dat het partuur van Ilse Tuinenga, Sjanet Wijnia en Manon Scheepstra. De tegenstander moet komen uit de partij tussen Anne Berber Zeinstra en Anne Monfils. Die partij is spannend, want het favoriete partuur in deze partij, dat van Monfils, komt achter en weer gelijk, weer achter en weer terug. Er wordt om elke slag gekaatst. Maar het gaat dan ook om een plek in de halve finale.
Ondertussen is ook de laatste partij op de tweede lijst ook bezig. Daar kaatsen Roelie Kroondijk en Nynke Sijbrandij om de premie of niets. Daar doet het favoriete partuur wat er van ze wordt verwacht.
14:50

Door naar de halve finale

14:44

Tuinenga rost Dijkstra van het veld

Vooraf waren de verwachtingen hoog, maar het partuur van Ilse Tuinenga rost het partuur van Tineke Dijkstra van het veld met 5-0 en 6-6. Tineke Dijkstra haalt maar twaalf punten en is daarmee kansloos tegen de winnaars van vorig jaar.
14:35

De 'boppeslach' van Sjanet Wijnia

14:30

Tuinenga begint overdonderend

Op de tweede lijst biedt de partij tussen Tuinenga en Dijkstra wel wat spektakel. De winnaars van vorig jaar, Tuinenga, hebben een 'overdonderend' begin. Zouden ze op scherp gezet zijn na het verlies van afgelopen zondag tegen Dijkstra?
14:05

De eerste lijst is klaar

Tot nu toe is het een wat vlakke kaatsdag volgens verslaggever Geert van Tuinen. Hij verwacht meer spanning op de tweede lijst, vooral bij de wedstrijd van titelverdediger Tuinenga.
14:01

Tweede lijst

2e lijst

Partuur Partuur Uitslag
1. Anne Berber Zeinstra 3. Anne Monfils 5-5 6-6
5. Ilse Tuinenga 7. Tineke Dijkstra 5-0 6-6
9. Roelie Kroondijk 11. Nynke Sijbrandij 3-5 2-6
14:00

Partuur Sijbrandij wint

© Omrop Fryslân
Ook het andere favoriete partuur, dat van Nynke Sijbrandij wint. Ze zijn met 5-1 en 6-2 te sterk voor het trio van Andrea Kroes.
13:58

Partuur Kroondijk wint

De voorlaatste partij op de eerste lijst is klaar. Het partuur van Roelie Kroondijk is met 5-3 en 6-0 te sterk voor het partuur van Sietske Okkema.
Nog een partij te gaan op de lijst, die tussen het favoriete trio van Nynke Sijbrandij tegen het partuur van Andrea Kroes.
13:14

Tineke Dijkstra wint van debutantentriov

© Omrop Fryslân, Geert van Tuinen
Ook de partij tussen de nummers 7 en 8 is voorbij. Het partuur van Tineke Dijkstra, de winnaar van de generale afgelopen zondag, wint vrij makkelijk met 5-1 en 6-2 van het debutantentrio Serena Hovenga, Lobke Vlasbloem en Aluca Bouma. Ze kwamen via de keats off op de Frouljus PC terecht.
Tot nu toe gaan alle partijen volgens verwachting, grote verrassingen zijn er nog niet. Op de tweede lijst treffen de beide parturen elkaar, die zondag ook tegenover elkaar stonden: Tuinenga tegen Dijkstra.
12:37

Favoriete Ilse Tuinenga wint

Het partuur van Ilse Tuinenga is met 5-2 en 6-4 te sterk voor het partuur van Jildou Sweering.
12:01

Laatste keer voor Jan Suierveld

Jan Suierveld © Omrop Fryslân
Voor wedstrijdleider Jan Suierveld is deze Frouljus PC wel heel bijzonder; hij stopt namelijk. "Het is mooi daar nog even onderdeel van te zijn," zegt hij. "Het is de laatste keer en ik denk wel dat ik mijn hart ophaal. Vooral zoals de lijst nu is, lijkt het erop dat het een hele mooie finale kan worden. En daarvoor kunnen er ook nog weleens onverwachte partijen komen."
11:45

Eerste lijst

De eerste twee wedstrijden zijn na elf uur begonnen. Na een halfuur was de eerste partij al uit. Het partuur van Anne Monfils veegde de vloer aan met debutante Annet de Haan. Het werd 5-0 en 6.2. De andere partij tussen de nummers een en twee is na ruim een uur ook klaar: het partuur van Anne Berber Zeinstra wint met 5-4 en 6-4 van Fenna Kramer.
Ondertussen is ook het favoriete partuur van Ilse Tuinenga op het veld gekomen, ze kaatsen tegen het partuur van Jildou Sweering.
11:22

We zijn los!

© Omrop Fryslân, Geert van Tuinen
11:18

Eerste lijst

1e lijst

Partuur Partuur Uitslag
1. Anne Berber Zeinstra 2. Fenna Kramer 5-4 6-4
3. Anne Monfils 4. Annet de Haan 5-0 6-2
5. Ilse Tuinenga 6. Jildou Sweering 5-2 6-4
7. Tineke Dijkstra 8. Serena Hovenga 5-1 6-2
9. Roelie Kroondijk 10. Sietske Okkema 5-3 6-0
11. Nynke Sijbrandij 12. Andrea Kroes 5-1 6-2
11:15

Loting

Loting

Parturen Parturen
1. Anne Berber Zeinstra, Jeska Terpstra, Martzen Deinum 2. Fenna Kramer, Margriet Miedema, Kim Dijkstra
3. Anne Monfils, Margriet Bakker, Harmke Siegersma 4. Annet de Haan, Amarins de Groot, Hendrieke van der Schoot
5. Ilse Tuinenga, Sjanet Wijnia, Manon Scheepstra 6. Jildou Sweering, Lotte Delgrosso, Jennie Terpstra
7. Tineke Dijkstra, Sandra Hofstra, Louise Krol 8. Serena Hovenga, Lobke Vlasbloem, Aluca Bouma
9. Roelie Kroondijk, Klasine Huistra, Annelien Broersma 10. Sietske Okkema, Anouk Tolsma, Rixt Wijnia
11. Nynke Sijbrandij, Imke van der Leest, Marrit Zeinstra 12. Andrea Kroes, Sigrid de Jong, Marije Hellinga
11:11

Favorieten loten gunstig

De twee grote favorieten, het partuur van Nynke Sijbrandij, Imke van der Leest en Marrit Zeinstra en dat van Ilse Tuinenga, Sjanet Wijnia en Manon Scheepstra hebben gunstig geloot. Ze hoeven in de eerste ronde niet tegen elkaar. Ze kunnen elkaar pas in de finale treffen, als ze alles daarvoor winnen.
Het partuur van Sijbrandij heeft dit seizoen al zeven wedstrijden gewonnen, het partuur van Tuinenga heeft al acht vrije formatie wedstrijden gewonnen. Maar afgelopen zondag won geen van beide parturen het kaatsen in Wommels, de wedstrijd die wordt gezien als de generale voor de PC. Toen stond het partuur Tineke Dijkstra, Sandra Hofstra en Louise Krol in de kransen.
11:10

Gunstig weer

Het weer lijkt gunstig. De zon komt er flink bij en het wordt zo'n 21 of 22 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig.
11:10

Winnaars vorig jaar: partuur van Ilse Tuinenga

Frouljus PC 2019 © Omrop Fryslân, Geert van Tuinen