Wielrenner Jan Fennema pakt nog een gouden plak op World Transplant Games

Wielrenner Jan Fennema uit Feanwâlden heeft goud gepakt op de wegwedstrijd tijdens de World Transplant Games in Newcastle. Daarmee heeft hij alles gewonnen wat er te winnen viel, want maandag pakte hij ook al twee keer goud op de tijdrit en de ploegenachtervolging. "Ik ben zo blij. Het ging precies zoals ik het wilde. Ik had dit niet verwacht, maar wel gehoopt", zegt Fennema.
Jan Fennema komt as earste oer de streek © Jan Fennema
De wedstrijd duurde 10 rondes. Na 6 rondes probeerde Fennema vooruit te rijden, maar hij werd weer teruggepakt door zijn achtervolgers. Even later wilde hij het bij een klim nog een keer proberen. "Ik wilde gewoon gaan. Dat deed ik en dat pakte goed uit. Op een gegeven moment had ik een voorsprong van achttien seconden. Die kon ik daarna alleen nog maar uitbreiden."
Fennema kwam over de eindstreep met een voorsprong van een minuut en achttien seconden. "Dit is zo prachtig. Er kwam ook nog een stortbui over tijdens de wedstrijd. Ik was zeiknat. Geweldig was het!"
De World Transplant Games is een internationale sportwedstrijd voor mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad. Fennema heeft op jonge leeftijd een donorlever gekregen.
Vorige week is Omrop Fryslân bij Jan Fennema langs geweest om hem te filmen tijdens zijn voorbereidingen. De video is hier te bekijken.