Wat zijn de 'cadeaukunstwerkjes' van Ids Willemsma?

Kunstenaar Ids Willemsma is vooral bekend van zijn beeldbepalende kunstwerken in de openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan het beroemde 'tempeltje op de dijk' of het beeld dat hij maakte als eerbetoon aan atlete Foekje Dillema. Maar de veelzijdige kunstenaar maakte tijdens zijn carrière ook honderden kleinere kunstwerkjes.
© Omrop Fryslân, Karen Bies
De kleine werkjes werden door de Friese kunstenaar speciaal gemaakt voor vrienden, familie en bekenden. Hij gaf ze cadeau bijvoorbeeld bij een jubileum, een verjaardag of zomaar. De 'cadeaukunst' van Willemsma wordt zaterdag voor één keer tentoongesteld in Obe in Leeuwarden.
In juni deed Tresoar een oproep aan bezitters van deze kunstwerken om ze beschikbaar te stellen voor een tijdelijke tentoonstelling. Hierop kwamen zeventien reacties. Sommige mensen brachten meerdere kunstwerken in. De opbrengst was breed: van etsen tot broodplanken, en van tekeningen tot beeldjes. Vaak met de nodige humor: kunst met een knipoog. Zo kreeg iemand die op de uitnodiging van haar feest een envelop had geplaatst als cadeautip een metalen envelop.
Het gebouw Obe in Leeuwarden is zaterdag 24 augustus vanaf 11.00 uur open. Ids Willemsma treedt zelf om 15.00 uur op met de dichters Grytsje Schaaf, Anne Feddema en Elske Kampen. De toegang is gratis. Het pop-up museum is onderdeel van de programmering rond de tentoonstelling 'IDS! Sjen sjoch sjoen' in Obe.