Fietsersbond over Reigersbrug: belangen fietsers worden genegeerd

De Fietsersbond vindt het heel jammer dat de Reigersbrug over de Suderie in Dokkum na een verhoging definitief dicht mag voor fietsers. De Raad van State besloot maandag in het voordeel van de gemeente Noardeast-Fryslân, tot teleurstelling van de Fietserbond. "Wij vinden dat alle mogelijkheden om met de fiets ergens te komen, moeten blijven bestaan."
© Google Street View
De gemeente wil de brug afsluiten, omdat die na een verhoging veel steiler zou worden en daarmee onveilig voor fietsers. De brug wordt verhoogd naar 2,5 meter als onderdeel van een project om de Suderie bevaarbaar te maken voor motorboten. De Fietsersbond wilde de plannen tegenhouden door naar de rechter te stappen. De rechtbank in Groningen gaf ze gelijk, maar in hoger beroep zegt de Raad van State dat de plannen toch door mogen gaan.

Andere oplossing 'te duur'

De Fietsersbond vindt dat er ook een oplossing voor fietsers had mogen zijn in een project waar miljoenen in omgaan. Henk Baas van de Fietsersbond: "Er was een heel mooie oplossing mogelijk: een brug met langere opgangen, dus flauwere taluds. Maar daar heeft de gemeente niet voor gekozen, dat vinden ze te duur."
Het dichtgaan voor fietsers is niet onoverkomelijk, moet Baas toegeven. Fietsers hoeven maar een klein stukje om te fietsen. Maar toch: "De gemeente schrapt nu een verbinding die er al veertig jaar ligt. Die was ook aangelegd om het mensen gemakkelijker te maken om van de ene naar de andere kant van de Suderie te laten gaan. De verbinding is belangrijk voor veel mensen. We vinden het jammer dat er nu een verbinding wordt geschrapt waarmee je gemakkelijker van A naar B kon komen."
Wat dit onderwerp betreft zijn we wel uitgepraat.
Henk Baas over het contact met de gemeente
Nogmaals met de gemeente in gesprek gaan, heeft volgens Baas geen zin: "We praten altijd graag om het fietsen hier in de gemeente te verbeteren, maar wat dit onderwerp betreft zijn we wel uitgepraat."