Fryslân Fêstlein: Gasbrand en Friese taalcursus op zeilkamp

Van waterangst in Boornzwaag tot een persoonlijke overwinning op Ameland. Deze zomer verzamelt Omrop Fryslân voor de zomerreeks Fryslân Fêstlein de mooiste vakantiefoto's. Deze keer zijn wij op bezoek bij Nicky van der Meulen en Ankie de Boer, die een wild introductiekamp in Fryslân beleefden.
Fryslan Festlein diel 15 Gasbrân op sylkamp
Zeilkamp
Nicky en Ankie zitten op de sportopleiding CALO in Zwolle. "We hebben elk jaar een kamp als introductie," zegt Nicky enthousiast. "De leerlingen kunnen dan kiezen tussen allemaal activiteiten en wij wilden graag op zeilkamp." Dat zeilkamp gaat namelijk door verschillende plekken in Fryslân. "Wij zijn zelf Friezen en vonden het wel fijn om de Hollanders wat cultuur bij te brengen," knipoogt Nicky.
Wij zijn zelf Friezen en vonden het wel fijn om de Hollanders wat cultuur bij te brengen
Nicky van der Meulen
Pak op jong
"Wij hebben ze veel cultuur bijgebracht," vult haar vriendin Ankie aan. "We waren op een moment wat met elkaar aan het praten en toen zei ik 'pak op jong'," begint zij lachend de anecdote. "Toen keken alle niet-Friezen mij aan alsof ze wat moesten oppakken. Er boog zelfs een voorover om te kijken of hij wat kon oppakken. "Maar wij hebben ze niet alles hoeven bijbrengen", zegt Nicky. "De Hollanders hadden het woord 'tsjoch' al geleerd, dus dat was ideaal. Dat werd toen ook wel echt het woordje van het kamp."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Gasfles
Maar wie denkt dat het bij taalcursussen bleef, heeft het mis. "We hebben zoveel beleefd," zegt Ankie. "Het mooiste op kamp was dat ik in Sloten per ongeluk de gasfles in de brand zette. We moesten iedere avond zelf koken voor ons eigen groepje. Elk groepje had zo'n gasflesje gekregen, net als op de camping. Als je die opendraait, moet 'ie zelf aangaan, maar ik deed iets niet goed en toen stond dat ding in de brand."
Nicky en Ankie over hun zeilkamp
Leiding niet onder de indruk
De kampleiding zelf was niet echt van slag. "Ik rende er vlug naar toe," zegt Nicky, terwijl ze met haar armen zwaait. "Maar de leiding vond het niet zo bijzonder, kreeg ik het idee. Een van de docenten zegt dat wij het maar moesten laten uitbranden en dat er niets aan de hand was. Dat hebben wij toen ook maar gedaan en het loste zich vanzelf weer op."
'Fryslân Fêstlein'
Heeft u ook een bijzondere foto van een vakantie in Fryslân? Laat het ons weten! Stuur uw foto en verhaal naar foto@omropfryslan.nl.