Faunabeheereenheid: "Dier aangereden? Meld het altijd bij de politie"

Het aantal aanrijdingen met dieren stijgt landelijk. Ook in Fryslân merkt de Faunabeheereenheid dat er vaker aanrijdingen voorkomen. Alle aanrijdingen worden zo goed als mogelijk bijgehouden, en dat is belangrijk, zegt secretaris Robert de Vries van Faunabeheereenheid: "Dan kunnen wij zien waar wij in actie moeten komen."
Faunabeheereenheid oanriden bisten
De Faunabeheereenheid probeert alles in kaart te brengen welke dieren op welke plekken worden doodgereden of aangereden. Gebieden waar veel dieren worden aangereden zijn de Súdwesthoeke en Oost-Fryslân. "Dat zijn zandgebieden waar de meeste reeën zitten, maar wat wij zien is dat deze dieren ook aan het evalueren zijn. We hebben nu ook een veldree in Fryslân en die voelt zich ook thuis in de open weilanden en sinds die tijd zijn ze eigenlijk verspreid over de provincie." Jaarlijks zijn er zo'n 500 aanrijdingen met reeën.
Ferkearsboerd dat warskôget foar oerstekkend wyld © ANP

Oplossingen

Voorkomen is beter dan genezen, stelt De Vries. "Als je dit probleem wilt aanpakken, dan moet je die plekken en wegen aanpakken waar de meesten ongelukken gebeuren. Dat vraagt de provincie ook van ons: breng die aanrijdingen in kaart. Wij proberen zoveel mogelijk aan preventie te doen, door de wegen goed in te richten en veilige oversteekplaatsen te maken. Natuurlijk zetten wij ook verkeersborden neer om aandacht te vragen voor oversteken wild." Op de Veluwe bestaat een verkeersbord dat oplicht als er een ree in de buurt is. "Maar dat is natuurlijk een hele kostbare zaak, dus dat is een minpunt."

Ree geraakt?

Wat moet je doen als je een ree raakt? "Wat je altijd moet doen is er melding van maken bij de politie", legt De Vries uit. "En het mooiste zou zijn als het ook wordt geregistreerd bij de Faunabeheereenheid, anders kunnen wij het aantal aanrijdingen niet inzichtelijk maken. Er zijn ook mensen die het dode dier in de auto meenemen. Die denken: lekker stukje vlees. Maar een dier dat schrikt, dat levert nu niet bepaald het lekkerste vlees op. Wij willen heel graag dat mensen het aan ons doorgeven, want dan kunnen wij ook zien waar wij in actie moeten komen."
Aangereden reeën in 2019 (kaart Fryslân) © Omrop Fryslân
Ferslachjouwer Hayo Bootsma praat mei Robert de Vries fan Faunabeheereenheid