Opbouw Psy-fi in Leeuwarden is begonnen; festival richt zich op wetenschap

Over het festival Psy-fi is vooraf ook dit jaar veel te doen geweest, met rechtszaken van tegenstanders, maar de opbouw van het festival in het Leeuwarder Groene Stergebied is deze maandag gewoon begonnen.
Opbou Psy-Fi yn Ljouwert
Het festival heeft een zero-tolerancebeleid wat drugs betreft. Dat is volgens Wiebe Kootstra van de organisatie geen probleem. "Onze bezoekers gebruiken wel, maar dat gaat om zogenoemde downers, dat is legaal spul. Op de briefing met de beveiligers is dat ook allemaal besproken."
Hij vergelijkt het festival met Woodstock dat dit jaar 50 jaar geleden is gehouden. "Dat was ook heel gemoedelijk en dat is het bij ons ook. We hebben nul agressie. Mensen komen van over de hele wereld, er zijn wel meer dan honderd nationaliteiten, maar iedereen gaat heel vreedzaam met elkaar om."
Met het thema 'Seed of Science' richt het festival zich dit jaar meer op de wetenschap. Naast de verschillende muziekpodia zijn er ook lezingen, waaronder een van een wereldberoemde wetenschapper over vleermuizen. "Natuur is belangrijk voor ons, alle productie gaat op gerecyclede brandstof."
Psy-fi-festival © Omrop Fryslân
Bauke Deelstra praat met Wiebe Kootstra (1)
De muziek van it Psy-fi festival wordt GOA genoemd. Wiebe Kootstra legt uit dat wat is. "De dj draait een uur, bezoekers maken een reis mee, van het begin tot het eind van het festival. Er worden geen nummers van drie minuten gedraaid en dan weer een ander plaatje, maar het is elektronische dancemuziek met een beat."
Er zijn verschillende podia. "Op het hoofdpodium is er mainstream, in de Chill Out is de muziek wat rustiger en op de zogenoemde Freak Floor komt het alternatieve, meer experimentele aan bod."
Het festival steekt veel energie in de aankleding en de uitstraling. "Het is een belevenis voor de bezoekers." Wat maakt Psy-fi nu zo mooi? "De diverse mensen en de gemoedelijke sfeer" besluit Kootstra.
Bauke Deelstra praat met Wiebe Kootstra (2)
Psy-fi is van 28 augustus tot en met 1 september.