Dylan Drent over schorsing: "Belachelijk, KNKB houdt zich niet eens aan eigen regels"

Kaatser Dylan Drent uit Harlingen wil niets loslaten over of hij in beroep gaat tegen de schorsing van twee wedstrijden, opgelegd door de kaatsbond KNKB. Dat werd zondag duidelijk na afloop van het kaatspartij in Kimswerd. Maar dat hij is aangedaan door deze straf, is zo duidelijk als wat. "Ik vind het belachelijk."
Reaksje Dylan Drent op skorsing
Drent deed in juli mee aan een straatkaatswedstrijd in Leeuwarden, terwijl hij als hoofdklasser volgens de KNKB-regels in Easterein had moeten zijn. In Easterein was een door-elkaar-loten partij. Drent en een aantal andere kaatsers waren daarover vooraf met een mailtje gewaarschuwd. Drent kaatste toch in Leeuwarden en won de Horecapartij op het Oldehoofsterkerkhof. De kaatsbond besloot om Drent twee wedstrijden te schorsen. Als de kaatser daar niet tegen in beroep gaat, kan hij niet meedoen aan de kaatspartij in Bitgum, een partij die geen kaatser wil missen.

"Belachelijk"

Dus gaat hij vast in beroep, al wil hij daar zelf nog niets over loslaten. "Laat ze maar even nadenken, bij de KNKB," zegt hij eerst bondig. Maar na wat aandringen, laat Drent meer los over zijn visie op dit besluit. "Ik vind het belachelijk. Kijk ik weet ook wel dat ik fout zit, want ik heb me niet aan de regels gehouden. Al wist ik oprecht niet dat ik geen door-elkaar-loten mocht missen. Dat wist ik dus niet, maar vervolgens geef ik mij op en krijg ik dinsdag een mail van de KNKB, na de aanmeldingstijd, met de mededeling dat ze niet willen dat ik zaterdag kaats, want dan krijg je een schorsing. Laat het mij dan die maandag weten, zodat ik me nog op kan geven, want als liefhebber ga ik natuurlijk niet een heel weekend niet kaatsen."
argyffoto Dylan Drent (rjochts) © Omrop Fryslân, Koos Wieling

Straatkaatser

"Ik ben begonnen als straatkaatser en een van mijn doelen was om de straatkaatspartij in Leeuwarden ooit te winnen. Ik kreeg nu de kans om mee te doen aan dit partuur en dus ik dacht: ik ga ervoor." En niet zonder resultaat, want zijn partuut met Kevin Jaarsma en Kees van der Schoot wond de kaatspartij met klasse en Drent werd uitgeroepen tot koning. Gevolg is echter dat zijn schorsing nu wel staat.

"Alsof ik iemand vermoord had"

"Dan zit je bij die strafcommissie en dan lijkt het wel alsof je iemand vermoord hebt. Ze zitten daar met vijf man en boekwerken erbij en alles. En dan denk ik: dan zit je daar als liefhebber, terwijl de KNKB zelf ook haar eigen regels niet naleeft. Want in Berltsum mogen acht jongens kaatsen met een afgekeurde handschoen. En dat is dan wel een hele andere zaak, maar dan denk ik : jullie houden jezelf niet eens aan de regels, hoe kun je van andere mensen dan wel vragen om zich aan diezelfde regels te houden? Bovendien: als de KNKB zo graag wil dat wij bij door elkaar loten aanwezig zijn, waarom bestaat mijn straf dan uit het niet kaatsen op een door-elkaar loten partij?"