Uitdagingen voor Easterein na herindeling: "woningbouw en bedrijvigheid zitten op slot"

Het dorp Easterein in de gemeente Súdwest-Fryslân heeft veel positieve zaken die het dorp tekenen, toch zijn er ook nog wel een aantal uitdagingen. Zo zou Easterein graag zien dat woningbouw en uitbreidingsmogelijkheden van bedrijvigheid op de agenda komen. Dat werd zondag duidelijk in het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân dat live vanuit café Bergsma in Easterein werd uitgezonden.
© Omrop Fryslân, René Koster
Uitdagingen Easterein
"Wij staan hier nog wel voor een aantal uitdagingen" , zo verzuchtten bestuursleden van dorpsbelang, die onder andere te gast waren in de live-uitzending. Dorpsbelang legt nadruk op de positieve zaken die het dorp tekenen: stichting 'De Skoalleseize' die met behulp van vrijwilligers, sportclubs en andere organisaties een schitterende accommodatie heeft, de muzikale toppers in het dorp, de toeristische omgeving, de charme van het authentieke dorpscafé Bergsma en de mienskip, die de Jeneverpôle met een crowdfundingsactie na vernielingen weer op orde bracht.
Toch worden er ook kritische noten gekraakt door dorpsbewoners. Zo ervaart dorpsbelang na de herindeling niet dezelfde steun van de gemeente Súdwest-Fryslân, zoals ze dat gewend waren in Littenseradiel. Vooral woningbouw in het dorp is maar lastig op de agenda te krijgen. Daarnaast geldt eigenlijk hetzelfde voor de uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijven. "Wij zijn hier geen groeikern, dus de gemeente houdt dat allemaal wat tegen. Dat is wel een uitdaging", volgens Baukje de Jong en Annemieke Dinkla van dorpsbelang. Eerder had Jan Vellinga al aangegeven dat zijn bedrijf graag in het dorp wil blijven, waarmee het al zolang is verbonden en eigenlijk ook wil uitbreiden. "Maar die kans krijgen we nu niet."
Luister hier naar de reportage