Bieten moeten van het land, honderden chauffeurs gezocht

Nog een paar weken en dan gaat de bietencampagne weer van start. Dat betekent onder andere dat er veel vrachtwagenchauffeurs nodig zijn om al die bieten van het land naar de fabriek te rijden. En dat is precies het probleem, want er is grote krapte aan vrachtwagenchauffeurs. Het bedrijf Werfftalent in Heerenveen probeert dat probleem aan te pakken met een zogenaamde meet en greet, zoals zaterdagochtend in Heerenveen.
Sûkerbiten © Shutterstock.com
Opdrachtgevers komen samen op zo'n ontmoetingsdag om persoonlijk te praten met belangstellenden. Ze kunnen dan direct zien of iemand geschikt is voor de baan. Gemiddeld gaat één op de vier door. Er is één transporteur die zowat honderd chauffeurs nodig heeft. Er is wel een vaste ploeg chauffeurs, maar er vallen altijd mensen uit en er kunnen ook altijd meer bij.
Werfftalent werkt wel vaker voor de bietencampagne. "Wij plaatsen wel vacatures, vertelt een medewerkster. Maar het enige wat we terugkrijgen is een factuur. "Maar ze zijn creatief", gaat ze verder." Zo delen ze rond etenstijd briefjes uit bij chauffeurscafé's en hebben ze spotjes op de regionale omroepen en in het chauffeursprogramma op 100% NL.
Ze krijgen aanmeldingen van fitte mensen die al met pension zijn. Zij willen aanvankelijk niet de hele week werken, maar enkel een paar dagen. Dat betekent dat er dan niet drie mensen continu op een vrachtwagen zitten, maar vier. Voor de planning is dat een grote uitdaging, maar het lukt alle jaren weer, zegt de medewerkster.
Ook aanstaande donderdagavond is er nog een ontmoetingsavond voor belangstellenden bij JobTrans in Heerenveen.
In heel Nederland zijn er tussen de 4000 en 5000 openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs. Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek doet er van alles aan om dit aantal te verminderen.