Schipper Froukje Osinga zeilt ruim aan de wind en laat andere skûtsjes ver achter zich in Lemmer

Het skûtsje Jonge Jasper van schipper Froukje Osinga is vrijdagmiddag in Lemmer winnaar geworden van de zesde wedstrijd van het IFKS-skûtsjesilen. Het skûtsje Waaksdom van schipper Ulbe Zwaga kwam als tweede over de finish. Winnaar van de inhaalwedstrijd eerder die dag én gedeeld klassementsleider Jeroen de Vos van het skûtsje Eelkje II mocht een derde plaats noteren.
Finish 2 fan IFKS skûtsjesilen Lemmer
De spanning in de wedstrijd zat niet in de vaart van het eerste skûtsje, dat fan Jonge Jasper dat als eerste over de finish kwam, maar wel in de race van wie als tweede en derde over de finish zou komen. Want daar zaten Eelkje II, Grytsje Obes en de Waaksdom elkaar in de zeilen.

Twee wedstrijden, twee keer valse start

De skûtsjes van de A-klasse van het IFKS-skûtsjesilen zeilden vrijdag twee wedstrijden. Twee zeilwedstrijden op een dag. Tien minuten nadat het laatste skûtsje over de finish kwam in Lemmer, moesten de skûtsjes zich opnieuw melden bij de start voor de tweede wedstrijd die moest worden gezeild. En ook in deze tweede wedstrijd was er sprake van een valse start en moesten de schippers terug. Kwam schipper Froukje Osinga bij de eerste wedstrijd nog als vijfde over de finish, bij de tweede wedstrijd in de Lemster Baai wist Osinga alle mannelijke schippers ver achter zich te laten en hield dat de hele wedstrijd vol.

Strijd tussen klassementsleiders

Na de dagwinst van de inhaalwedstrijd van Sloten kwam schipper Jeroen de Vos van Eelkje II op een gedeeld eerste plaats te staan in het klassement, samen met schipper Sikke Heerschop van de Wylde Wytse. Die laatste schipper kwam bij de eerste wedstrijd van vrijdag niet uit, omdat hij problemen had met zijn mast.

Protestvlag

En meedoen betekent dat je ook fouten kunt maken en dat gebeurde dan ook. Onderweg naar de derde bovenboei trok schipper Ulbe Zwaga van de Waaksdom de rode protestvlag tegen schipper Sikke Heerschop van de Wylde Wytse, omdat hij over bakboord te weinig ruimte kreeg. De umpire ging mee in dat protest en dat betekent dat de Wylde Wytse in strafrondje moest draaien. Uiteindelijk kwam Heerschop als
meidwaan betsjut dat je ek flaters meitsje kinne en dat barde dan ek. Underweis nei de tredde boppeboei luts skipper Ulbe Zwaga fan de Waaksdom de reade protestflage tsjin skipper Sikke Heerschop fan de Wylde Wytse, om't hy oer bakboard te min romte krige. De umpire gie mei yn dat protest en dat betsjutte dat de Wylde Wytse in strafrûntsje draaie moast. Eintsjebeslút kaam Heerschop als zevende over de finish.
Interview winnend skipper IFKS Lemmer wedstryd 2

Froukje Osinga weer rol in kampioenschap

Met de winst met de Jonge Jasper deze tweede wedstrijd vrijdag doet Osinga weer mee aan het kampioenschap. Klimmend naar de vierde plek in het klassement zijn er nog kansen. "Wat we morgen van plan zijn? Eerste worden, denk ik. Morgen hebben wij een beetje meer wind, zoals het lijkt, dan dan kan dat morgen wel weer. Waarom het vandaag zo lukte? We zijn op tijd het water opgegaan en dan ben je ontspannen en dan heb je een mooie plekje op de startlijn."

Uitslag A-klasse

1. Froukje Osinga 2. Ulbe Zwaga 3. Jeroen de Vos 4. Ton Brundel 5. Walter de Vries 6. Arjen de Jong 7. Sikke Heerschop 8. Geale Tadema 9. Jaap Hofstee 10. Wytse Heerschop 11. Floriaan 12. Klaas Kuperus 13. Ron Syperda 14. Gerrit Huisman 15. Jilles Bandstra 16. Merijn Olsthoorn

Finale IFKS zaterdag in Lemmer

De laatste wedstrijd van het IFKS-skûtsjesilen wordt zaterdag 17 augustus gehouden in de Lemster Baai in Lemmer. De finale van de A-kasse begint om 14.30 uur. De andere klassen beginnen om 9.15 uur (C-klassse), 11.00 uur (B-klasse) en 12.45 uur (kleine A).