Nieuwe gaswinplannen voor gemeente Smallingerland kunnen doorgaan

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat kan doorgaan met de nieuwe gaswinplannen voor het buitengebied in de gemeente Smallingerland. Dat is bekendgemaakt toen de zaak donderdag door Raad van State werd behandeld.
© ANP
"Als het ministerie het wil, dan gebeurt het toch wel", zei de rechter over de gaswinning. Het ministerie kan de gemeente aan de kant zetten en een eigen bestemmingsplan voor gaswinning maken.
De gemeente Smallingerland gaf aan dat ze geen enkele verantwoordelijkheid willen nemen voor de gasboringen. Wethouder Piet de Ruiter: "We hebben duidelijk aangegeven dat we nieuwe gaswinning in de gemeente niet willen." De minister zal zelf de bestuurlijke instrumenten moeten inzetten als hij nieuwe gaswinning wil.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena

Juridisch steekspul

Donderdagmorgen vertelde Oebele Feenstra van dorpsbelang De Wilgen/Smelle Ie dat hij verwacht dat het een juridisch steekspel wordt. Net als veel andere Friese gemeenten is Smallingerland tegen nieuwe gaswinning. De gemeente heeft dit vorig jaar vastgelegd in het bestemmingsplan. Daarin staat dat er geen gaswinning meer is toegestaan in het buitengebied.
De minister kon hier bezwaar tegen maken, maar heeft dat niet gedaan. Juridisch gezien kan er dan geen bezwaar meer worden gemaakt bij de Raad van State, maar volgens de Raad van State maakt dat in dit geval niet uit.
De uitspraak van de Raad van State is over ongeveer zes weken.