Behandeling zaak nieuwe gaswinningsplannen in gemeente Smallingerland in Raad van State

De gemeente Smallingerland maakt een bestemmingsplan voor nieuwe gaswinning onmogelijk, dat vindt minister Wiebes van Economische Zaken. De zaak wordt donderdag in behandeling genomen in de Raad van State.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Net als andere Friese gemeenten is Smallingerland tegen nieuwe gaswinning. De gemeente heeft dit vorig jaar in het bestemmingsplan vastgelegd. Daarin staat dat er geen gaswinning meer toegestaan is in het buitengebied.
De minister kon hier bezwaar tegen maken, maar heeft dat niet gedaan. Juridisch gezien kan er dan geen bezwaar gemaakt worden bij de Raad van State, maar de minister vindt dat de gemeente Smallingerland het ministerie had moeten informeren.
Oebele Feenstra van dorpsbelang De Wilgen/Smelle Ie denkt dat het een juridisch steekspel kan worden. "Als de gemeente gelijkt krijgt, dan zijn er weer andere stappen die Wiebes kan nemen."
Oebele Feenstra over de zaak
"Als de gemeente gelijk krijgt, dan hoeft het niet alleen gevolgen te hebben voor Smallingerland", zegt Feenstra. "Het kan ook andere gemeenten op gedachten brengen om dezelfde weg te volgen."