Herdenking Gerard van het Reve: na 14 jaar nog steeds belangstelling

Hij is veertien jaar geleden overleden, maar wordt nog jaarlijks herdacht. De beroemde schrijver Gerard van het Reve kocht donderdag precies 55 jaar geleden zijn huis in Greonterp. Een dag om bij stil te staan, vindt Hester Witteveen van de organisatie.
© Omrop Fryslân
Ze leggen bloemen neer en lezen brieven voor bij de Sint-Vituskerk in Blauwhuis en daarna gaat de herdenking verder naar het kerkhof van Greonterp. Het dorp is uitgegroeid tot een bedevaartsoord voor Revianen. Die treffen elkaar voor de jaarlijkse herdenking van het leven en het werk van Van het Reve.
"De belangstelling is prima", zegt Witteveen. "Wij verwachten een goede honderd mensen." Zelf had ze niet gedacht dat de belangstelling nu nog zo groot zou zijn. "De mensen komen niet alleen uit Friesland, ze komen overal vandaag. Maar het zijn wel allemaal generatiegenoten. Het wordt nog altijd gedragen."
Hester Witteveen over de herdenking
Gerard Kornelis van het Reve is een Nederlandse schrijver en dichter. Zijn bekendste werken zijn De Avonden, Werther Nieland, Op weg naar het einde en Nader tot U. Samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans wordt hij tot De Grote Drie van de naoorlogse Nederlandse schrijvers gerekend.
In 1964 verhuist hij naar het Friese Greonterp waar hij woonde met zijn levenspartner Willem Bruna van Albada en later ook Henk van Manen, die later met elkaar getrouwd zijn. Hij noemt zijn huis in Greonterp 'Huize Het Gras'.