Ritsma racet met motor tegen paarden op strand bij Lemster paardenfeest

Meer dan 2000 mensen hebben woensdag op Friesians@theBeach in Lemmer een groot aantal Friese paarden hun kunsten zien vertonen bij keuringen, een dressuurwedstrijd en races. "Dit was een enorm succes. We hadden nooit verwacht dat er zoveel mensen op af zouden komen", vertelt organisator Jelle van der Kooi.
Friesians at the Beach
Samen met Gert Jan Mondeel heeft Van der Kooi het evenement opgezet. "We wilden mensen laten zien wat een Fries paard allemaal kan. Momenteel zijn er bijvoorbeeld veel toeristen in Lemmer. Zij kenden het Friese paard wel van de weilanden, maar niet van de acties die we nu hebben laten zien."

Rintje Ritsma racet tegen paarden

Het spektakel werd geopend door 'de beer van Lemmer', Rintje Ritsma. "Het is hier bovenin toch wel hoog!", vertelde hij terwijl hij op een paard het toneel op kwam. Ook mocht hij het afsluiten: op zijn crossmotor, zijn nieuwe liefde, nam hij het op tegen de vierspan van Anne Okkema. Het koste hem enige moeite, maar Ritsma wist de strijd toch te winnen.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
In totaal duurde Friesians@theBeach zo'n anderhalf uur. Het zou nog iets langer duren, maar door het weer moest de organisatie het laatst onderdeel afgelasten. "We hadden nog een defilé waarbij alle paarden en rijders nog een keer terug zouden komen, maar dat hebben we niet meer gedaan. Het weer heeft ons parten gespeeld. We wilden het nu ook niet langer laten duren dan nodig, legt Van der Kooi uit.
Toch bleef een grote groep toeschouwers, ondanks de regen, staan tot het eind. Voor de organisatie genoeg reden om te proberen het evenement volgend jaar opnieuw te houden.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma