ROF bezorgd over mensen die onder invloed rijden na ziekenhuisroesje

Er is veel te doen over jongen die lachgas gebruiken en bijvoorbeeld ene ongeluk in het verkeer veroorzaken. Maar volgens secretaris Sipke van der Meulen van Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Friesland gaat de discussie voorbij aan een andere groep mensen. Lachgas wordt namelijk ook vaak gebruikt als roesje in een ziekenhuis, na sommige behandelingen. Eigenlijk mogen mensen zo'n tien uur na de ingreep niet rijden, maar vaak blijkt dat mensen zich daar niet aan houden. Het verkeersplatform is bezorgd over deze vorm van rijden onder invloed.
© ANP
"Er zit altijd wel even tussen," zegt Van der Meulen. "Na een roesje is er altijd wel even tijd om bij te komen voordat men naar buiten mag. Maar de periode 8 tot 10 uur na het roesje is het inschattings- en reactievermogen ver onder de maat."
Volgens Van der Meulen hebben de ziekenhuizen wel een informatieplicht. Er wordt een folder verstrekt en eigenlijk moeten mensen voor eigen vervoer zorgen. "Daarmee voldoet het ziekenhuis aan de informatieplicht en is het de verantwoordelijkheid van mensen zelf. Maar wij horen desondanks dat mensen vaak alleen komen."

Lachgas

Sipke van der Meulen geeft aan dat het probleem van rijden onder invloed van lachgas groter is dan de groep jongeren. "Het gaat ook om mensen die uit het ziekenhuis vandaan komen en onder invloed zijn."
"Er is vanuit Veilig Verkeer Nederland landelijk een pleidooi voor een campagne tegen het rijden onder invloed van lachgas. Dat is mooi, maar dan moeten we ook om tafel over de inrichting van de campagne," zegt Van der Meulen. Want volgens hem gaat het dus óók om een andere doelgroep.
Hij zegt dat de politie cijfers naar buiten brengt over lachgas. "Dat vond ik wat vreemd. Ik heb nog nooit gehoord dat de politie zoiets registreert. Dus ik heb ook gevraagd of ze kunnen zien naar data over rijden na ziekenhuisbezoek." Dat kon echter niet, maar volgens Van der Meulen zou dat wel een goed plan zijn.
Secretaris Sipke van der Meulen van Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Friesland