42.000 kippen omgekomen in Niawier: grote brand bij pluimveebedrijf

Bij een grote, uitslaande brand bij een pluimveebedrijf in Niawier zijn 42.000 kippen omgekomen. Bij het bedrijf aan de Grytmanswei staan drie stallen met kippen, twee daarvan stonden in brand en waren niet meer te redden.
Grutte brân by plomfeebedriuw yn Nijewier
De brand begon in de middelste stal. Er waren geen mensen in de stallen, maar in iedere stal waren wel zo'n 21.000 kippen. Het is de brandweer gelukt de derde stal te behouden, maar er is wel flinke brandschade. De brandweer probeert de ventilatie in werking te houden en de kippen in die derde stal van genoeg eten en drinken te voorzien.
Er was veel rook te zien in de omgeving, maar volgens de brandweer is er geen asbest in de stallen verwerkt. De brandweerkorpsen van Damwâld, Dokkum, Bergum, en Anjum waren ter plaatse. Er werden drie tankautospuiten en een hoogwerker ingezet.

Nablussen

De eenheden va Anjum en Dokkum blussen de brand na. Er wordt een kraan gebruikt om de wanden neer te halen de laatste resten vuur te blussen.
42.000 hinnen omkaam yn Nijewier
De kippen in de stallen zaten er nog maar net. Het was nieuw pluimvee. Hoe de brand kon ontstaan, is op dit moment nog niet duidelijk.

Roetdeeltjes in het dorp

De gemeente Noardeast-Fryslân geeft via sociale media aan dat er roetschilders in het dorp Niawier terecht zijn gekomen. De gemeente gaat een veegauto inzetten om de roetdeeltjes op de openbare weg op te ruimen, en bijvoorbeeld bij het schoolplein. Verder wordt geadviseerd gewassen uit de tuin goed af te spoelen.
Wethouder en locoburgemeester Theo Berends over de gevolgen van de brand
Volgens wethouder en locoburgemeester Theo Berends is de familie erg aangedaan: "De familie zit al meer dan dertig jaar op deze locatie, nu hebben de twee zonen het overgenomen en dan overkomt je zoiets. Wat natuurlijk ook een drama is dat er sinds begin deze maand net nieuwe jonge kippen waren."

Inspectie goed doorgekomen

Berends benadrukt dat de stallen net waren schoongemaakt en nagekeken. De loodsen zijn na een inspectie volledig goedgekeurd.
De rook trok over het dorp Niawier heen. "Zoals het nu lijkt is het niet gevaarlijk, maar er wordt nog onderzoek gepleegd", zegt Berends.
Verslaggever Hayo Bootsma spreekt met Ingrid Weert van Veiligheidsregio Fryslân
© De Vries Media
Verslaggever Hayo Bootsma bij de brand in Niawier