Niet elke boer houdt zich aan meldplicht waterputten bij Drents-Friese Wold

Uit onderzoek van Wetterskip Fryslân blijkt dat er rondom het Drents-Friese Wold meer putten worden gebruikt om grondwater op te pompen dan dat er geregistreerd zijn. Er zijn 55 putten, maar er zijn slechts 30 bekend bij het waterschap.
© ANP
Niet ieder bedrijf houdt zich dus aan de meldplicht. Vorige week werd er onderzoek gedaan naar het oppompen van water voor land in de omgeving. Door de droogte zijn er namelijk zorgen over de gevolgen voor de natuur van het watergebruik.

Gevolgen natuur onduidelijk

Wetterskip Fryslân heeft 16 bedrijven in een straal van 1.500 meter rondom het Drents-Friese Wold bezocht. Die gebruiken samen 30 putten om water uit de grond te halen, en die putten zijn geregistreerd. Maar er zijn dus ook 25 putten niet aangegeven. Daardoor zijn ook de gevolgen voor de natuur nog onduidelijk.
Het waterschap geeft aan dat boeren goed meewerkten aan de inventarisatie. De organisatie roept nu bedrijven die niet-geregistreerde putten gebruiken op om die te melden.

Aanleiding voor meer onderzoek

Het dagelijks bestuur heeft nu een voorstel gedaan om meer onderzoek te doen naar het onttrekken van grondwater. Dat wordt in het najaar van 2019 behandeld.