Fiets4Daagse Appelscha viert jubileum met muziek en elektrische fietsen

Dinsdag is de 40ste fietsvierdaagse in Appelscha begonnen. De organisatie is er blij met het jubileum van Fiets4Daagse Appelscha. Bij de start en bij controleposten is er muziek en bovendien is er een verloting van een e-bike. De organisatie zien namelijk dat er steeds meer mensen op elektrische fietsen deelnemen aan de tocht. "De meesten zijn elektrisch, ik denk wel 70-80 procent," vertelt bestuurslid Reitse van der Kuip van Stichting Fietsvierdaagse Appelscha.
Fiets4Daagse Appelscha © Omrop Fryslân
Elk jaar zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 fietsers die deelnemen aan de vierdaagse. De deelnemers komen uit het hele land. Dinsdag gaat de fietstocht bij Donkerbroek, Wijnjewoude, Haulerwijk, Oosterwolde en Bakkeveen langs. Op de route zijn er drie stempelposten.
Reitse van der Kuip: "Ik ben hier voor het begeleiden, voor de betalingen voor morgen en voor de inschrijvingen. En straks ga ik een ronde doen. Als er bijvoorbeeld iemand pech heeft, heb ik een reservefiets."
Er zijn wat extra's vanwege het jubileum. "We trakteren de mensen elke dag op wat bijzonders. Er is nu elke dag muziek, onderweg zijn er zangers bij de stempelposten: lokale zangers, en aan het eind van de week ook een bekende Friese zangeres," verklapt Van der Kuip.
Het weer zat dinsdag echter niet mee, er valt veel regen in de provincie. "Meestal is er mooi weer, nu iets minder. Maar het warme weer van drie weken terug, daar wordt je ook niet blij van," zegt vice-voorzitter Wim Oosterloo. Hij is sinds 1990 bekend als lokale weerman. "Het zag er niet zo best uit. Ik heb sinds 21 juni nog maar 26 mm regen, het was heel droog hier."

Sinds 1979

Er zijn ongeveer 50 vrijwilligers die de Fiets4Daagse begeleiden. De organisatie is in handen van Stichting Fietsvierdaagse Appelscha. In 1979 werd de eerste vierdaagse gehouden, toen georganiseerd door Plaatselijk Belang en VVV Appelscha met de plaatselijke fietsmaker Tjeerd de Jong. Op 7 juli 1988 is er een stichting opgezet die de commissie verving. Stichting Fietsvierdaagse Appelscha is er om het wielertoerisme in en om Appelscha te bevorderen.