Schipper Zwaga erg geschrokken van ongeluk op skûtsje: "Je bent wel even van de kaart"

Een bemanningslid van het skûtsje Waaksdom heeft zondag, bij het IFKS-kampioenschap in de Grote A-klasse in Elahuizen, ernstige verwondingen opgelopen door een klapgijp. Het skûtsje fan schipper Ulbe Zwaga moest het spel daarom eerder verlaten.
Bemanningslid nei sikehûs
Het bemanningslid van de Waaksdom liep een hoofdwond op nadat hij een klap kreeg van de giek. Het skûtsje werd naar de wal gebracht, waar de hulpdiensten klaarstonden. De man werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht.
"Het is gelukkig goed met die jongen afgelopen, maar je schrikt er wel verschrikkelijk van natuurlijk", vertelt schipper Ulbe Zwaga geëmotioneerd. "We waren even zijn pols kwijt en de dokter bevestigde dat. Dan ben je wel even van de kaart."

Hersenschudding

Het bemanningslid heeft een zware hersenschudding opgelopen, maar inmiddels is hij weer thuis. "Hij heeft een wond van zo'n 10, 15 centimeter aan zijn hoofd. Daar hebben ze hechtingen in gedaan. Zijn hele nek heeft hij ook gekneusd." Volgens Zwaga gaat het nu naar omstandigheden goed met de man.
© Gerrit Harmen Rypma
Zwaga is blij dat er geen andere slachtoffers of mensen bij betrokken waren. Maar hoe kon dit nu eigenlijk gebeuren? "Hij ging achterover liggen in plaats van voorover in de schoot. Hij had niet in de gaten dat de schoot onder hem lag. Toen kwam de giek erin en klapte de schoot hem omhoog, precies over zijn hoofd heen. Toen kwam het touw terug en dat klapte hem weer terug naar het dek toe", beschrijft Zwaga.

Geen leven

"Toen was er eventjes geen leven meer. Daar schrik je heel erg van." Het ongeluk werd gelukkig snel ingebeld. "Ze waren ook zomaar bij ons. We werden goed verzorgd."
Ulbe Zwaga over het ongeluk