UPDATE: Sikke Heerschop slaat toe in Grote A, Waaksdom gediskwalificeerd

Schipper Sikke Heerschop heeft met de Wylde Wytse de tweede wedstrijd in de Grote A-klasse van het IFKS-skûtsjesilen gewonnen. Op de Hegemer Mar kwam Heerschop voor Froukje Osinga (Jonge Jasper) en Klaas Kuperus (De Zes Gebroeders) over de streep.
Finish IFKS Hegemer Mar
Het Doarp Eastermar van schipper Geale Tadema, dat zondag op De Fluezen nog de snelste was, werd maandag zesde. Jeroen de Vos van Eelkje II werd op het thuiswater vijfde.

Goede start Heerschop

Heerschop was goed uit de start en lag zowat de hele wedstrijd bij Heeg voorop. Tadema startte niet goed, maar pakte later nog wel een aantal plekken terug.
Het hele veld kon Heerschop niet meer bedreigen, hij ging soeverein naar de finish. Kuperus, Ulbe Zwaga (Waaksdom) en Jaap Hofstee ('t Swarte Wief) streden met elkaar om een plekje op het podium van de dag. Zwaga (na een rondje vanwege protest) en Hofstee vielen weg.

Protest

Er was nog sprake van protest tussen nummer twee Jonge Jasper en nummer acht Waaksdom. De protestcommissie heeft Jonge Jasper gelijk gegeven. Dat betekent dat Waaksdom gediskwalificeerd is en 17 punten krijgt. Daardoor valt Waaksdom uit de uitslag en schuiven alle skûtsjes daaronder een plekje omhoog.

Uitslag Hegemer Mar

Schipper Skûtsje
1 Sikke Heerschop Wylde Wytse
2 Froukje Osinga Jonge Jasper
3 Klaas Kuperus De Zes Gebroeders
4 Tony Brundel Lytse Lies
5 Jeroen de Vos Eelkje II
6 Geale Tadema It Doarp Eastermar
7 Walter de Vries De Goede Verwachting
8 Wytse Heerschop Woeste Ånne
9 Jaap Hofstee 't Swarte Wief
10 Floriaan Zwart Ut en Thús
11 Merijn Olsthoorn Emanuel
12 Arjen de Jong Grytsje Obes
13 Gerrit Huisman Ut 'e Striid
14 Jilles Bandstra Lonneke
15 Ron Syperda Ale
16 Ulbe Zwaga Waaksdom (gediskwalificeerd)