Daan (7) doet mee aan Trihartlon "voor andere kinderen die nog wel ziek zijn"

Het is de perfecte afsluiter van een slechte tijd voor de zevenjarige Daan van Driesten en zijn vader Sander uit De Knipe. Ze gaan op 25 augustus meedoen aan de Trihartlon in Emmeloord, om geld op te halen voor de Hartstichting. Toen Daan drie jaar oud was, moest hij worden geopereerd aan zijn hart. Een aantal weken geleden is hij genezen verklaard.
Heit en soan út de Knipe dogge mei oan Trihartlon
De Trihartlon bestaat uit 250 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer rennen. Daan en Sander zijn momenteel hard aan het trainen. "Ik ben weer beter. Zo kunnen we ook andere kinderen helpen die nog niet beter zijn", vertelt Daan. En als het toch te zwaar wordt, kunnen ze zich nog aan elkaar optrekken. "Als ik niet meer kan zwemmen, klim ik bij papa op de rug!"
"Zo kunnen we ook andere kinderen helpen die nog niet beter zijn"
Daan over de Trihartlon
Bij de geboorte van Daan hoorden artsen een ruisje bij zijn hart. Dat gebeurt vaker, maar het moet wel in de gaten worden gehouden. Elk half jaar moest Daan voor controle naar het ziekenhuis. Tijdens een grotere controle, toen hij drie jaar was, bleek dat er allemaal gaatjes in het tussenschot van zijn boezem zaten. Dat moest geopereerd worden. "Dat was een hele spannende periode. Onze kleinste dochter werd net een jaar, we zouden op vakantie en een paar dagen daarna zaten we in het UMC in Groningen. Daar hebben we tweeënhalve week gezeten."
De operatie zelf duurde vier uren. Van alle kleine gaatjes werd één groter gat gemaakt, zo groot als een euromunt. Daarna is het gat opgevuld met hartvlies. "Daan heeft bij mij op schoot de narcose gekregen. Dat was een heel heftig moment, dat hij in slaap valt en ik de operatiezaal uit moest."
Daan en Sander by harren fytsen © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Na de operatie moest Daan nog steeds terugkomen voor controles, maar het zag er gelijk al goed uit. Nu, vier jaar later, is hij volledig genezen verklaard. "We zien dit ook als een afsluiter. Daan is beter en zo kunnen we andere kinderen helpen. We weten zelf hoe heftig het kan zijn", legt Sander uit.
De vader en zoon zoeken nu sponsoren om geld op te halen voor de Hartstichting. Mensen die willen doneren, kunnen dat doen via de Trihartlon-webpagina van Daan en Sander.