Skûtsje Sneker Pan heeft roerklik terug: "Hij had 'm vrijdag al gevonden"

De roerklik van het SKS-skûtsje de Sneker Pan is weer terecht. Schipper Jappie Visser en zijn bemanning waren 'm vrijdag kwijtgeraakt. Na een gesprek op Omrop Fryslân Radio werd visser gebeld door de man die roerklik had gevonden.
© Martin de Jong Fotografie
De Sneker Pan was de roerklik verloren bij de start van de laatste wedstrijd om het SKS-kampioenschap op het Sneekermeer, afgelopen vrijdag. "Het hoort bij het schip, het is ongeveer even houd", zei Visser. Zondag plaatste hij een oproep op Facebook. Hij vroeg mensen om mee te zoeken. Om te varen, is de roerklik niet nodig, maar het instrument heeft grote historische waarde.
Bij Omrop Fryslân gaf Visser toelichting: "Het kan overal heen zijn gedreven met de harde wind. We hebben zondag al gezocht bij Terherne. Daar hebben we van alles gevonden, maar geen roerklik."
Jappie Visser vertelt over de vermissing van de roerklik
Direct nadat Visser zijn verhaal had gedaan, kreeg hij een verlossend telefoontje: de roerklik was gevonden. "De man die 'm heeft gevonden, komt uit Hurdegaryp. Hij heeft 'm vrijdag al gevonden, maar hij had niet door dat we met man en macht aan het zoeken waren, dus hij liet het eerst nog even met rust. Toen hij mij op de radio hoorde, heeft hij contact opgenomen."
Visser heeft de roerklik nog niet weer gezien. "Dus ik ben er nog niet 100% zeker van dat dit 'm is, maar er staat 'Sneker Pan', dus ik denk het wel. Bij mijn weten zijn we verder niks kwijtgeraakt namelijk. Dinsdag zal ik 'm ophalen."

Vrijdag kwijtgeraakt

Visser en zijn bemanning raakten de roerklik vrijdag bij de start van de SKS-wedstrijd op het Sneekermeer kwijt, na een aanvaring met Grou. "Ik maakte een verkeerde manoeuvre", vertelt Visser. "Daarbij raakten we het skûtsje van Grou. Het helmhout is toen in twee gespat. Die roerklik zit er los op, met twee pinnen. Een bemanningslid van Grou heeft 'm nog wel zien drijven en naar mensen geroepen om het onderdeel uit het water te halen, maar zo snel konden ze niet bij de roerklik komen."
Op de beelden van de start is de aanvaring tussen Sneek en Grou niet heel duidelijk te zien, het gebeurde achter de andere schepen:
FINALE SKS 2019 - FIDEO 1