"Sneekweek een succes, maar moet wel anders"

De Sneekweek heeft ook dit jaar weer meer bezoekers getrokken dan het jaar ervoor. Dat zegt burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest-Fryslân. Het evenement dat tien dagen duurt, werd zondag afgesloten met het slotconcert aan de Looxmagracht in Sneek.
De Snitswike begjint altyd mei de tradisjonele floatskou by de Wetterpoarte © Omrop Fryslân
"De cijfers per dag zijn al binnen, maar we missen nog een totaaloverzicht. Ik weet dus nog niet precies hoeveel mensen er zijn geweest, maar het zijn er in elk geval meer", laat de burgemeester weten. Maar het succes betekent niet dat de Sneekweek volgend jaar op dezelfde wijze doorgaat. Vooral over de lengte van het evenement is veel discussie.
Vroeger duurde de Sneekweek echt een week. Zeven dagen van feest in de stad en zeilen op het Snitser Mar. De afgelopen jaren werd het evenement echter steeds langer, tot de tien dag die het nu duurt. Vooral de hulpdiensten waren daar niet altijd blij mee. Het zorgde voor veel extra werk voor met name de politie.
Daarom pleiten ze bij de gemeente voor het inkorten van het feest. Ook andere partijen sluiten zich daarbij aan. Reden voor de gemeente om een aparte werkgroep in het leven te roepen die de Sneekweek opnieuw zal bekijken.

Voor alle leeftijden

"Het is de bedoeling dat het een feest wordt voor alle leeftijden en een zo breed mogelijk publiek. Bovendien willen we het zeilen ook weer meer bij het gebeuren in de stad betrekken", zegt burgemeester De Vries. "Maar we zien wel dat deze formule die we nu hebben goed werkt, dus dat zullen we ook niet zomaar loslaten. De werkgroep zal nu ook naar de resultaten van deze Sneekweek kijken. Er zijn al mooi wat ideeën, maar welke kant het uit gaat, is nog niet bekend."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Burgemeester Jannewietske de Vries over de Sneekweek
Voor het eerst in jaren was er dit jaar geen Garden of Dance. Het dansfeest werd altijd gehouden in de tuin achter het stadhuis, maar doordat de tuin op de schop gaat, kon dat dit jaar niet. De zoektocht naar een vervangende locatie mislukte op het laatste moment. Maar volgens burgemeester De Vries heeft dat er dus niet voor gezorgd dat er minder mensen naar de stad gekomen zijn. "Er zijn gewoon meer mensen gekomen en die hebben ook allemaal een goed plekje gevonden. Het publiek werd goed verspreid over de stad."
De Sneekweek is volgens de gemeente zonder echt grote incidenten verlopen. Er waren wel wat kleine dingen, geeft De Vries toe, maar die zijn redelijk snel opgelost. "Het was gewoon een ouderwets gezellige Sneekweek."