Omrop TIP: Buro de Vries in Ferwert

Wat is het karakter van Ferwert? Wat voor mensen wonen er en hoe krijg je ze actief voor het dorp? Maar ook: hoe gaat het dorp toch positief de toekomst in, nu het gemeentehuis en het Dockinga College dicht zijn? Allemaal vragen die zondag aan de orde komen in Buro de Vries, want het radioprogramma is twee uren live te gast op het terras van het coöperatieve dorpscafé It Hoekje in Ferwert.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Ferwert is een dorpje in het noordoosten van de provincie. Sinds de fusie dit jaar hoort het dorp bij de gemeente Noardeast-Fryslân. Er wonen zo'n kleine 1800 mensen. Het dorp ontstond in de 9e eeuw. Ferwert was een rijk dorp door de eeuwen heen, er waren veel staten en rijke families. Johannes van Dijk weet veel van de geschiedenis. Als jongetje was hij daar al mee bezig. Hij is nu op leeftijd en hoopt dat er straks wel opvolgers zijn die zijn werk overnemen.
Johannes van Dijk over de geschiedenis van Ferwert

Wie ligt daar?

Voor 'Wie ligt daar?' zijn we niet op het kerkhof, maar in de achtertuin van Johannes van Dijk. Daar liggen twee grafstenen. De mensen zelf liggen er niet meer onder, maar het is wel een bijzonder verhaal. Het is het verhaal van Schelte Cornelis Bouma en zijn vrouw.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Wie ligt daar? Het verhaal van Schelte Cornelis Bouma
Ferwert
Het is een bijzonder stel: de Old Pipers van Ferwert. Zeven mannen die door een playbackshow bij elkaar kwamen en nu het koor Old Pipers vormen. Ze zingen oude zeemansliederen en oefenen in een blokhut. Eén keer per jaar gaan ze naar Ierland met het ploegje en treden daar, als het even kan, ook op. Op 10 november vieren ze alweer hun 3e lustrum, want dan bestaan ze 15 jaar. Dat wordt groots gevierd in Ferwert met de Ierse topband The Kilkennys. Kaarten daarvoor zijn vanaf september te bestellen.
The Old Pipers

Oude gedichten

Rond de kerk van Ferwert zijn allemaal oude gedichten te lezen. Bijzondere doodsgedichten uit de geschiedenis. Ze zijn onderdeel van een wandeltocht door het dorp.
Wandelen langs doodsgedichten

Hegebeintum verbonden met Ferwert en omgeving

De terp van Hegebeintum is geen Ferwert, maar wel innig verbonden met het dorp. Het is een grote publiekstrekker en er zijn veel Ferwerters die er vrijwilligerswerk doen. Ze geven rondleidingen en vertellen over de geschiedenis van de terp en de inwoners. Buro de Vries deed een mini-rondleiding.
De terp van Hegebeintum