Bijzonder jaar voor Sikke Heerschop in IFKS: "Die dertig jaar zijn omgevlogen"

Sikke Heerschop beleeft vanaf zondag zijn dertigste jaar als schipper in de IFKS. Daarnaast is er nog iets dat deze editie bijzonder maakt voor Heerschop. Hij zeilt namelijk voor het laatst op de Wylde Wytse. Vanaf volgend jaar zeilt zijn zoon Wytse op het skûtsje. "Dat heb ik toegezegd, een man een man, een woord een woord."
Sikke Heerschop
Bovenstaande beelden: in 2013 werd Sikke Heerschop kampioen in de IFKS.
Dat het Heerschop zijn dertigste jaar als schipper is, is voor hem niet extra speciaal. "Het is niet anders dan andere jaren denk ik. Maar, die dertig jaar zijn wel omgevlogen. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat. Vroeger, als kind dacht je, 'morgen, dat is nog een eeuwigheid'. Nu ben ik in de zestig en nu denk ik: 'tien jaar is niks en is zomaar om'."
Daarnaast is het dus ook nog eens zijn laatste keer op de Wylde Wytse. Als sinds 2003 zeilt hij op dat skûtsje. Volgend jaar wil Heerschop zeilen op een skûtsje dat hij in Engeland gekocht heeft en helemaal op heeft geknapt. "We zijn bijna klaar met de restauratie. Ik denk dat we er vanaf april volgend jaar op zeilen."

Kinderen

Komend jaar zal Heerschop zijn zoon Wytse dus waarschijnlijk tegenkomen in de A-klasse, maar dat is dit jaar ook al het geval. Wytse promoveerde met de Woeste Anne en zeilt ook in de A-klasse. Dat geeft het kampioenschap wel een mooi tintje, volgens Sikke. "We zijn beiden fanatiek, dus we geven elkaar niet een millimeter. Maar, het is wel leuk als hij ook mooi voorin komt. Als dat maar niet ten koste van mij is."
Volgens Heerschop is het skûtsjesilen voor hem ook het meest veranderd toen zijn kinderen aan boord kwamen. "Ik ben wel aangenaam, maar die kinderen van mij zijn bloedfanatiek. Dat botst ook wel eens. Daar ligt de grootste verandering", vertelt Heerschop. Op een bepaald moment heeft hij allemaal aanpassingen aan het schip gedaan, terwijl dat wat hem betreft niet hoefde. Dat wilden de kinderen per se. Maar, het had wel effect: "Toen werden we meteen kampioen. Dus ze hadden wel gelijk!"
© Omrop Fryslân