3D-geprinte boot gepresenteerd in Sneek

Een bijzondere presentatie zaterdagochtend in Sneek: een boot die uitgeprint wordt en gemaakt is van afval van Omrin. Het is een primeur van het bedrijf 10XL uit Dordrecht. Zij willen een fabriek voor de geprinte sloep opzetten in Fryslân.
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Het bedrijf 10XL maakt de 'SLO3P' met een 3D-printer, die in 24 uur een heel schip uitprint. "We beginnen helemaal achteraan bij de spiegel, dan wordt lijntje bij lijntje opgebouwd, en 24 uur later ben je bij de boeg", zegt Gerben Smits van 10XL.
Gerben Smits van 10 XL legt uit hoe de boot gemaakt is
10XL is van plan om meer van deze boten te maken. "We willen over de hele wereld deze printers neerzetten. Daar gaan we alles mee maken, in Friesland komt een botenfabriekje, in Den Haag komt een vliegtuigfabriekje."

Materiaal

Voor het materiaal voor de sloep kwamen de bedenkers eerst uit bij Omrin. "Die zijn afgekomen op het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics dat in Heerenveen komt. Daar wordt veel kennis rond recycling opgebouwd", vertelt Omrin-directeur John Vernooi.
"De boot is 3D geprint van plastic dat uit het Friese huishoudelijke afval is gevist." De SLO3P is gemaakt van polypropeen en is volledig recyclebaar.
John Vernooi over de SLO3P