BOVAG verbijsterd over mankementen boottrailers: "Het slaat echt alles"

Bij een controle na afloop van de Sneekweek is gebleken dat er veel mis is met boottrailers. Inspecteurs van de BOVAG controleerden 132 boottrailers en daarvan vertoonde 82 procent mankementen, zoals verouderde banden of kapotte verlichting. De organisatie wil nu een keuringsplicht instellen om het rijden met trailers veiliger te maken.
Boattrailers fertoane soad mankeminten
Tom Huyskens van de BOVAG concludeert dat de situatie zeer slecht is. "Erbarmelijk, schrikbarend zelfs. Het zijn zware woorden die ik gebruik, maar we schrikken hier echt van. Tien jaar geleden werd na de Sneekweek ook zo'n controle uitgevoerd en volgens Huyskens is de onderhoudstoestand van de boottrailers door de jaren heen erg verslechterd. "Toen hebben we ook al rare dingen aangetroffen, maar wat we vandaag aantreffen, slaat echt alles."
De banden van meerdere trailers kwamen nog uit de jaren 90 van de vorige eeuw. "Met haarscheuren waar je zelfs je nagel compleet in kwijt kan", vertelt Huyskens. "En daar gaan dan hele grote motorboten op en de mensen gaan daarmee de snelweg op." Ook breekkabels waren niet altijd in orde. Sommigen gebruikten daarvoor een schoenveter, terwijl het een staalkabel moet zijn. Met maar 24 trailers was er niets aan de hand.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Het periodieke onderhoud van aanhangers en trailers gebeurt op vrijwillige basis en er zijn geen wettelijke regels voor in Nederland. In Duitsland en België is dat wel zo. De BOVAG pleit nu voor een APK voor aanhangwagens. Huyskens: "Als je nu ziet wat dit soort controles oplevert, ook bijvoorbeeld voor paardentrailers, zou je je toch eens achter je oren moeten krabben en misschien dat een verplichte keuring toch wel nodig is."
Verslaggever Simone Scheffer was bij de controle van de boottrailers