Fryslân Fêstlein: "Het skûtsjesilen voelt als een familie in een familie"

Van waterangst in Boornzwaag tot een persoonlijke overwinning op Ameland. Deze zomer verzamelt Omrop Fryslân voor de zomerreeks Fryslân Fêstlein de mooiste vakantiefoto's. Deze keer zijn we op bezoek bij de familie Vlieger, die al generatie op generatie het skûtsjesilen van dichtbij meemaakt.
Fryslan Festlein diel 12 Skûtsjesilen
"Ik ben al jaren een zeiler", begint Ruurd Vlieger zijn verhaal vol enthousiasme. "Vanaf mijn dertiende ben ik op het water te vinden. Ik houd gewoon van die gezelligheid, de strijd en het gevoel van vrijheid. Want dat brengt het skûtsjesilen allemaal met zich mee."
Ruurd wil zijn passie dan ook graag met zijn kinderen delen. "Nu we zelf kinderen hebben, wil ik dit gevoel graag overbrengen. Al sinds de kinderen klein zijn, nemen we ze mee. Onze passie voor het zeilen gaat echt van generatie op generatie."

De foto

"Op de foto zie je mijn man met onze twee kinderen, op de kade van Lemmer", vertelt Annalies trots. "We zijn een echte zeilfamilie en het hele jaar staat in het teken van skûtsjesilen." Ze pakken dan ook uit. "We huren een boot en volgen de skûtsjes twee weken lang. We zijn een hechte groep en dat vind ik zó mooi. Sommige mensen zie je een jaar niet, maar in deze tijd zijn ze familie."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het skûtsjesilen voelt als een familie in een familie
Siem Vlieger
Siem, de jongste van de familie, is trots op zijn vader. "Ik vind het zo mooi dat hij dit doet. Ik hoop zelf ook een echte zeiler te worden." Siem heeft dan ook al zeilles, om zo de kneepjes van het vak te leren. "Dan kan ik straks mooi met mijn vader mee op het skûtsje."

Familie

Siem is ook gek op de periode van het skûtsjesilen. "Het is altijd heel gezellig en we zijn dan met zijn allen lekker weg. Iedereen is mee en dat is zo leuk. Het voelt echt als een familie in een familie."
De famylje Vlieger oer de fâkansje

'Fryslân Fêstlein'

Heeft u ook een bijzondere foto van een vakantie in Fryslân? Laat het ons weten! Stuur je foto en verhaal naar foto@omropfryslan.nl.